5 Niesan 5783 | 27 maart 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Hoe het Hemelse Rechtbank werkt
Publicatiedatum: zondag 27 augustus 2017 Auteur: de redactie | 1.731 keer gelezen
Engelen en demonen, Eloel, Tammoez-Av-Eloel, Redactie, Lasjon Hara [kwaadsprekerij], Straf en Beloning, Leer van de Chofets Chaim, Hasjkove volgens de RaMCHaL »

De wereld wordt naast Chesed bestuurd door middel van precieze Din, rechtspraak. Dit concept bestaat niets meer en niets minder uit ‘oorzaak en gevolg’. Je doet een daad. Gevolg kan een beloning of een straf zijn. Door middel van deze oorzaak en gevolg kun je Olam Haba verdienen.

Dan leert de Chofets Chaim dat alleen in uitzonderlijke gevallen Hasjem Zelf over ons oordeelt. Hij leert dat Hasjem helemaal niet naar onze zonde kijkt behalve op Rosj Hasjana [geldt voor de hele schepping] óf wanneer het Joodse volk in gevaar is óf andere uitzonderlijke omstandigheden. De vraag is dan: wie oordeelt er dan over ons? Het antwoord is: het Bejt Din basjamajiem, het Hemelse gerechtshof. Alles wat er met je gebeurt, zeker wanneer er sprake is van jissoeriem – lijden – gaat is om een veroordeling basjamajiem.

Wanneer worden wij geoordeeld door het Bejt Din basjamajiem? Wanneer wij zondigen? Nee. Je kan weken zondigen zonder een veroordeling. Je wordt weliswaar wel geoordeeld als je zondigt, maar de veroordeling is niet het resultaat van de zonde.

De procedure is als volgt. De aanklager basjamajiem is de Satan. De Satan heeft drie rollen die hij een invulling geeft.
1. jetser hara [de kwade neiging in jou wakkert hij aan]
2. hij is de aanklager in het Bejt Din basjamajiem en
3. hij is de uitvoerder van de straf [ook als engel des doods].

De Satan roept het Bejt Din bij elkaar omdat iemand berecht moet worden voor zijn zonden. Hij misleidt, klaagt aan en voert uit. Dit proces is te stoppen. Het is echt mogelijk om de Satan heen te gaan. Hij is de uitvoerder van ál jouw problemen. Dus jouw rechtszaken over jouw awerot, zonden, zijn zeker te stoppen. Dit omdat – zoals we eerder stelden – basjamajiem precieze Din wordt uitgevoerd [oorzaak en gevolg]. Deze precieze Din is gebaseerd op middah kneged middah – maat voor maat [precieze maatregel voor vergelding]. En juíst omdat het middels middah kneged middah gaat, kun je deze beïnvloeden.

Als je niets doet en dus niet om de Satan heen komt, dan zal iedere zaak voor het Hemelse Bejt Din komen. Deze Bejt Din wordt bestuurd door Hemelse wezens die geïnspireerd worden door Hasjem. Hasjem is de masjpiah [persoon met invloed]. Hij geeft deze spirituele wezens de exacte kennis over jou en jouw zonden [motivatie, omstandigheden, enzovoorts]. Hierdoor weten alle wezens van het Bejt Din precies wat er aan de hand is en hoe zij de informatie moeten interpreteren. Bewijs wordt er altijd er bij gehaald. Er zijn spirituele wezens die voor jou getuigenissen afleggen, maar er zijn ook wezens die tegen jou getuigen [zie hier voor meer informatie]. Het oordeel over jou over een bepaalde zonde wordt door het hoofd van het Bejt Din geveild. Zoals eerder gesteld, in uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat Hasjem Zelf als het Hoofd van het Bejt Din plaats neemt. Wanneer dat gebeurt, betekent niet dat deze spirituele wezens Hasjem werkelijk zien. Geen wezen is namelijk in staat Hem te zien [zoals in Torot Chavot Halevavot van Rabbenoe Bachaya in de eerste poorten heel duidelijk weergegeven waarom het niet kan]. Alleen Hasjem is Degene Die Zichzelf kan zien. Wanneer Hasjem besluit het Hoofd te zijn van het Bejt Din, dan merken de spirituele wezens Zijn Aanwezigheid op. Nogmaals, zij zien Hem niet, maar zij wéten dat Hij deze positie inneemt. Die wetenschap wordt omschreven dat Hasjem Zelf daar is.

We hebben al geleerd dat Hasjem Zelf rechtspreekt op Rosj Hasjana en wanneer het Joodse volk in gevaar is. Wanneer Hij deze positie ook inneemt zijn de situaties zoals de Malboel – Zondvloed – en de Toren van Bavel. Bij het laatste wordt gezegd: “Wajired hasjem lir’ot ‘et-ha’ier we’et hamigdal ...en Hasjem daalde af om de stad en de toren te zien...”. Dat afdalen is letterlijk dat Hij plaats neemt als Hoofd van het Hemels Bejt Din.

Hasjem oordeelt Zelf niet op Zijn kennis van jouw doen en laten. Hasjem heeft namelijk helemaal geen Bejt Din nodig. Toch heeft Hij dit justitieel apparaat ontwikkeld. Waarom Hij voor dit concept heeft gekozen, is niet bekend. Hij oordeelt niet vanuit Zijn alwetendheid, maar ondertussen weten die spirituele wezens van het Hemels Bejt Din heel goed dat Hasjem alles weet. Hun taak is om de casus te bediscussiëren en tot een conclusie te komen. Het is dus het Bejt Din die de mens dagelijks oordeelt en niet Hasjem. Dit is een uiting van de eerder genoemde verborgen Chesed van Hasjem waarmee Hij naast Din de wereld bestuurt. En het Bejt Din oordeelt alleen wat bekend is bij het Bejt Din. Dit ten opzichte van Hasjem. Hij is altijd op de hoogte van al jouw zonden.

De rol van de Satan is de zonde, die bekent is bij het Bejt Din, voor te leiden. Hij is degene die het Bejt Din verleidt om jou te dagen. Als de zonde of zonden bekent zijn bij het Bejt Din en door de Satan grond vinden om jou te dagen, komen zij bij elkaar en zetten zij jou op hun agenda. Dus de Satan verleidt jou tot zonde, hij klaagt jou aan en mocht je door het Bejt Din schuldig worden bevonden, voert hij de straf ook uit. Waarom dit – ogenschijnlijk ‘oneerlijk’ – zo werkt, lees “2.3 De ultieme openbaring van Hasjem's Eenheid vereist de vernietiging van het kwaad”.

Dus nogmaals. Een veroordeling over jouw zonden kan alleen plaats vinden wanneer het Hemelse Bejt Din bij elkaar komt om over jouw zaak te buigen. En dit is – wederom – niet gebaseerd omdat Hasjem op de hoogte is van jouw zonden. Dit betekent heel concreet, wanneer de Satan niet op de hoogte is van jouw zonde, vindt er ook geen rechtszaak tegen jou plaats! Dit betekent als jij dus alleen op jouw zonde in dit leven geoordeeld kan worden op hetgeen de Satan van op de hoogte is, en dus niet op de alwetendheid van Hasjem, dan moeten er wel manieren zijn om ervoor te zorgen dat de Satan niet op de hoogte komt van jouw zonden en dus ook geen rechtszaak tegen jou kan aanspannen – wat ieder uur van de dag, iedere nacht, ieder jaar met Rosj Hasjana plaatsvindt – dan moet je wel erg dwaas zijn wanneer je vanuit deze wetenschap geen profijt wilt halen. Onthoudt: ook al ben je fysiek hier, je wordt dáár beoordeeld.

Pagina index:
Copyright © 2017 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.