9 Niesan 5784 | 17 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Chanoeka: het verborgen licht van van de Mosjiach [‘Or Mosjiach]
Publicatiedatum: zondag 09 december 2018 Auteur: de redactie | 1.588 keer gelezen
Kabbalah, Chanoeka, Redactie, Mosjiach [Messias], Hasjkove volgens de RaMCHaL »

Or Risjon - de eerste Licht uit Bereesjiet/Gen. 1] is tweeledig.
Enerzijds is de ‘Or de wetenschappelijke fundamentele principes van de structuren waardoor je de natuurwetten vanuit het gasjmisje – wereldse – kunt ‘voorspellen’, ook wel de wetenschap van de samenhang van de natuurwetten.
En anderzijds is de ‘Or Risjon de Zohar [Kabbalah] zelf en dat zijn de fundamentele principes van de realiteit die door samenhang van de natuurwetten werkt vanuit het roechnisje, spirituele. In perioden van de wereldgeschiedenis zien we precies wanneer Hasjem de ‘Or [extra] naar beneden laat komen [zie hier voor een overzicht]. Met dat Licht was het mogelijk om van de ene kant van de wereld naar de andere te kijken.
Een andere naam voor ‘Or Risjon is ‘Or Haĝnoez, het Verborgen Licht. Het Licht heeft Hasjem verborgen voor de ĝeoela - verlossing. Dat is het verborgen Licht van de Mosjiach. Dus ‘Or Risjon, ‘Or Haganoez en ‘Or Mosjiach zijn allemaal synoniemen.

Pagina index:
Copyright © 2018 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.