14 Tammoez 5784 | 20 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
De Kaliver Rebbe, het symbool van de Holocaust 1923 – 2019
Publicatiedatum: maandag 29 april 2019 Auteur: Lea Farkash | 2.568 keer gelezen
Personen, Lea Farkash, Sjoa (Holocaust) »
De Joodse wereld is in rouw gedompeld door het overlijden van de Kaliver Rebbe
 
De Kaliver Rebbe, Rabbi Menachem Mendel Taub, is op 96-jarige leeftijd overleden.De Rebbe – zesde in een directe vaderlijke lijn naar Harav Yitzchak Eizik van Kaliv, zy “a – werd geboren in 1923 Margareten, Transylvania.
 
Hij was een van zeven broers en zussen, maar de enige die de verschrikkingen van de Holocaust heeft overleefd. Hij trouwde Rebbetzin Chana Sara Shapiro, een dochter van Harav Pinchas Shapiro, de Kechniya Rebbe, een telg van de Nadvorna-dynastie, vóór het begin van WO II.
 
In juni 1944, 75 jaar geleden, werd hij op transport gesteld naar Auschwitz en hij arriveerde daar drie dagen voor Shavuos (het Wekenfeest). Veel van de Hongaarse Joden zijn in die periode naar Auswitz gedeporteerd en de meesten onmiddellijk vermoord. In Auschwitz zijn op hem sadistisch experimenten gedaan door Josef Mengele, yimach shemo (dat zijn naam zal worden uitgeroeid).
 
Vanwege deze “chemische verbrandingsexperimenten” had hij geen baard groei, hij kon ook geen kinderen krijgen. 
Hij werd van Auswitz overgebracht naar het getto van Warschau, het concentratiekamp Breslau, later naar het concentratie kamp Bergen-Belsen.
Zes maanden na het einde van de oorlog ontdekte hij dat zijn vrouw de oorlog had overleefd en ze zijn in Zweden herenigd.
 
In 1947 immigreerden ze naar Amerika. In  1962 verhuisden zij naar Israël.
 
De laatste 60 jaar, sinds de Tweede Wereldoorlog, heeft de rebbe zijn leven gewijd aan de nagedachtenis van de Kedoshim (Heilige slachtoffers) van de Holocaust. De Kaliver Rebbe heeft het publiek altijd aangemoedigd om het Shema Yisrael gebed te zeggen.
 
De reden die hij hiervoor gaf was: “Een paar uur voor onze bevrijding, hebben de Duitsers veel Joden vermoord door ze in een groot vuur te gooien. Ik riep Shema Yisrael uit en ik zei: Ribbono shel Olam (Meester van de wereld), er is een grote kans dat dit de laatste keer is dat ik Shema Yisrael zal zeggen. Binnenkort ben ik bij de rest van mijn familie in de hemel. Als U me leven geeft, dan beloof ik dat ik keer op keer Shema Yisrael zal zeggen, dat  Uw eeuwigheid verklaart met alle anderen die de oorlog overleven.”
 


[HIER de hele toespraak in HEBR/ENG] Daarnaast heeft de rebbe vele andere projecten geïnitieerd om de holocaust slachtoffers te herdenken.
De rebbe leidde een netwerk van Thora studie.
 
De kleinzoon, kind van een geadopteerde dochter, van de Rebbe, Harav Yisrael Mordechai Horowitz, shlita, zal hem opvolgen als Kaliver Rebbe.
 
Voor het Hongaarse Jodendom was de Kaliver Rebbe het symbool van hoop en wederopbouw na de grote vernietiging. Hij heeft een beroemd lied geschreven over ‘de huil van de kip in de ochtend’ het eerste licht  na de duisteris, begin van vrijheid en de komst van de Mashieach. Dit lied heeft grote emotionele waarde in het bijzonder bij de Hongaars Joodse gemeenschap. Luister hier:Copyright © 2019 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.