15 Siewan 5784 | 21 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Dromen over een overleden geliefde
Publicatiedatum: donderdag 29 augustus 2019 Auteur: de redactie | 1.616 keer gelezen
Kabbalah, Redactie, Dromen en profetie »
Dit artikel is in gedachtenis van Jan Alexander ben Noach.  Moge zijn ziel gebundeld worden in de bundel van het eeuwige leven

Dromen over een overleden geliefde. Is dat goed of niet?

De Kabbalisten leggen uit wanneer we slapen, dat onze ziel ons lichaam verlaat en naar hun hemelse bron ascendeert om hun energie als een batterij aan te vullen. Terwijl een overblijfsel van de ziel bij het lichaam blijft om het lichaam in leven te houden, reist het grootste deel van de ziel naar de hogere plaatsen. In deze toestand zonder lichaam is de ziel vrij om visioenen en ontmoetingen te ervaren die gewoonlijk verboden zijn [zo mogen wij geen contact maken met overleden zielen]. Dit omvat de mogelijkheid om andere lichaamloze zielen te ontmoeten - vooral de zielen van geliefden die zijn overleden. Het is hun kans om een boodschap over te brengen aan degenen die ze hebben achtergelaten.

Daarom is het dromen over iemand in de zielenwereld enerzijds een weerspiegeling van de gedachten van de overleden ziel, omdat het de overledene is die aan de dromer denkt! De overleden ziel denkt op dat moment aan de dromer en deze gedachten spiegelt terug in de droom van de dromer wanneer de dromer [ook] aan de overledene denkt. De Kabbalah leert dat dit fenomeen een bewijs is van het eeuwig bestaan van de ziel.

Aan de andere kant kan de droom over de overledene een gevolg zijn, omdat de dromer overdag aan de overledene heeft gedacht. Hoe dan ook, wanneer je droomt over een overleden geliefde, is het een mitswa om zijn of haar ziel te verheffen door bijvoorbeeld Tehilliem [Psalmen] voor die persoon zeggen of een Misjna voor hem of haar te leren [Misjna משנה en nesjama נשמה - ziel - hebben dezelfde letters].

In de Talmoed staat het volgende over dromen.
"Als er een dode in huis is, is het goed voor het huis, als de dode in het huis at en dronk, is het een goed teken voor alle mensen in het huis”.

Maar wanneer een overledene gebruiksvoorwerpen uit het huis meeneemt, is dat een slecht teken. Rabbi Papa legt uit dat dit betrekking heeft op wanneer de overledene schoenen en sandalen uit het huis haalt. Dat is een teken dat de mensen in het huis de overledene zullen volgen of dat [daarom] hun voetstappen op de marktplaats [als het ware] zullen verdwijnen.
Als overledene aarde, dus zand, heeft meegenomen, is dit een teken van een begrafenis.

Iemand die zichzelf in een droom tegen overleden mensen ziet praten, betekent dit dat hij zich moet vasthouden aan zijn goede vrienden. Dus je moet je vriendschappen goed onderhouden.
Als een overleden familielid je in een droom bezoekt, is het een teken dat rijkdom naar je toekomt. Maar als hij kusjes geeft, knuffelt of erger nog, bijt, dan is het een teken dat er problemen zullen komen.
Als een overleden persoon hem iets in een droom geeft, komt er winst op zijn weg. Maar als hij het geschenk van de overleden persoon in de droom weigert, is dat een slecht teken.

Terug op de vraag of dromen over een overleden geliefde goed is of niet.

Of het goed is of niet hangt van de stemming in de droom af. Kwam de overleden ziel op enige manier gestoord of verontrust over of juist rustig, [glim]lachend? Is de dromer wakker geworden met een ongemakkelijk of verdrietig gevoel of juist opgelucht, misschien zelfs blij?

Als het eerste het geval is, heeft de overleden ziel wellicht iets van van de dromer nodig. Als hij [de nabestaande] Joods is, moet hij misschien [nog] Kaddisj en Jizkor voor hem of haar zeggen. Misschien moet zijn of haar graf beter bijgehouden worden. Wordt zijn of haar Jahrzeit wel in acht genomen?
Zo niet, dan kan het inderdaad zijn dat de overleden ziel contact zoekt, dus aan de nabestaande denkt, om te vragen deze dingen voor als nog te doen. Dus om ervoor te zorgen dat zijn of haar herinnering wordt geëerd en zijn of haar ziel de hulp krijgt om [meer] rust te vinden.

In het tweede geval kan het zijn dat de overledene aan de dromer denkt om de dromer gerust te stellen dat het hem of haar goed gaat!

"The truth is, happiness begins when a man passes out of this life. And there's no comparison to the exstacy which is experienced in the afterlife. This world is only a foretaste, it's only a little sample of the true existence."
Bitachon TAPE #32 Rav Miller ZT"L
Bron:
I Saw My Dead Relative in a Dream- What Does it Mean? van rabbi Menashe Yisrael
What Do Dreams Mean? van rabbi Aron Moss

Copyright © 2019 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.