11 Tisjri 5784 | 26 september 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Bechina – Het Bestuderen van Hasjem in de Natuur
Publicatiedatum: donderdag 26 september 2019 Auteur: Jessica van Wijncoop | 928 keer gelezen
Dieren en natuur, Leer van Rav Avigdor Miller »
Bechina is het bestuderen van de natuur. Het is een studie van de wereld om ons heen, zodat we de wijsheid en goedheid van Hasjem daarin kunnen herkennen. Volgens Chovot Halevevot in Sha’ar HaBechinah is het een zeer belangrijk onderdeel van ons leven. Maar hoe doe je dat? Doe je bechina door je eigen kunnen of haal je het uit andere bronnen?

Als je een sinaasappel eet, dan wordt van je verwacht dat je naar de sinaasappel kijkt en zegt: “Kijk dit eens, waarom is de buitenkant van de schil zo mooi gekleurd, terwijl de onderkant van de schil geen kleur heeft? Hoe komt het dat sommige sinaasappels per ongeluk aan de binnenkant van de schil niet een prachtige gouden kleur hebben en aan de buitenkant blank zijn, zonder kleur?” Dat komt nooit voor. De prachtige kleur zit altijd aan de buitenkant.

Waarom heeft de schil van een watermeloen altijd een mooie diepgroene kleur aan de buitenkant en geen kleur aan de binnenkant? Waarom is de buitenkant van de dop van de hazelnoot prachtig mahonie gepolijst en de binnenkant ruw en kleurloos?

Het doel van dit alles is om voor ons mensen het aantrekkelijk te maken. De kleur maakt dat het interessanter om het te eten. Het laat zien dat het rijp is. Je ziet dat dit is iets schitterends is wat uit de hand van Hasjem komt: chochmat Hasjem [de wijsheid van Hasjem] en chesed Hasjem [de vriendelijkheid van Hasjem].

Het is een groter genoegen om een sinaasappel te eten die prachtig gekleurd is dan een sinaasappel te eten die helemaal geen kleur heeft. Stel je voor dat alle sinaasappels en appels eruit zouden zien als aardappels. Mogelijk zou je ze dan niet eens willen eten. Dus heeft Hakadosj Baroech Hoe fruit gemaakt die prachtig van kleur is dat ons aanspoort deze direct te nuttigen: “Eet mij direct. Ik ben rijp voor jou om smakelijk van te genieten.”

Als je dat inziet, is dat bechina. Het is naar de wereld om je heen kijken en Hasjem overal in te zien. Dat is één van onze belangrijkste functies in deze wereld.

We zouden bechina dus vanuit onze eigen verstand moeten bestuderen of we moeten googlen of misschien naar andere plekken gaan om erachter te komen hoe we een studie bechina kunnen doen.

Het antwoord is dat de beste bron voor bechina onze eigen twee ogen zijn, jouw eigen gezonde verstand. De wereld zit vol goede dingen om van de Kadosj Baroech Hoe te getuigen. טוב יצר כבוד לשמו – de Ene Goede heeft al deze pracht gecreëerd voor Zijn naam. הכל יודוך – alles prijst Uw lof, הכל ישבחוך – alles verhoogt de eer van Hasjem. Alleen zal jij je ogen moeten openen. Als je dat doet, waar je ook naar kijkt, zul je genoeg vinden om te overdenken voor bechina.
Kijk alleen al naar je handen en je zal je verwonderen over de opbouw van de gewrichten in je vingers. Als je de vingers naar binnen toe buigt, voel je jouw botten dan kraken als ze tegen elkaar aan wrijven? Geen enkel geluid. Het is perfect opgebouwd. Het is zo geolied dat de botten niet slijten door het bewegen. En hoe komt het dat de vingers alleen naar binnen en niet naar buiten buigen? Vingers kunnen niet naar buiten buigen, alleen naar binnen. Is dat niet opmerkelijk? Stel dat je gewicht op je vingers legt, als je vingers de andere kant op zouden kunnen buigen, dan zouden je vingers naar beneden buigen en het gewicht uit je handen vallen.
Maar nu kun je jouw vingers stijf houden, waardoor ze op slot gezet worden en geen enkele kant op kunnen behalve omhoog. Bestudeer dat en je begint het ene na het andere wonder te zien.

Hiervoor heb je geen boeken nodig. De wereld zit vol wijsheid. Gebruik je ogen en dan ben je in staat om Hakadosj Baroech Hoe te ontdekken zoals Avraham Avinoe dat deed. Hij ging googlde niet. Avraham keek naar de wereld en herkende Hakadosj Baroech Hoe door zijn ogen en gezonde verstand. Hij herkende Hasjem zonder enige bibliotheek of Internetpagina en dat maakte hem groot. En iedereen kan hetzelfde doen.

Bron: Rav Avigdor Miller on Bechina Tape #639
Copyright © 2019 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.