13 Ijar 5784 | 21 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Tesjoeva doen tijdens het zondigen
Publicatiedatum: maandag 07 oktober 2019 Auteur: de redactie | 1.158 keer gelezen
Redactie, Tesjoeva [Inkeer], Leer van Rav Avigdor Miller »
Tijdens het bewaken van de mensen bij de Kotel tijdens Slichot, vonden deze twee grenspolitie agenten de tijd om elkaar te zegenen zodat ook zij worden bewaakt door de שומר ישראל
Fotocredits©Yizchak Kelman

Nu Jom Kippoer voorbij is, en hopelijk alles ten goede is verzegeld, blijft tesjoeva [tot inkeer komen] een fenomeen wat dagelijks gedaan moet worden. 365/7. Rabbenoe Yonah zegt in Sha’ar Teshuva dat het raadzaam is om twee keer per dag een chasjbon, rekening, opmaken van al jouw daden.

Maar stel je nu eens voor. Je doet een bepaalde zonde praktisch dagelijks. Ondertussen doe je er wel tesjoeva over [dus in feite zondig je door terwijl je tesjoeva doet], maar je kunt het gewoon niet laten dezelfde zonde te doen. Heeft het dan sowieso wel zin om tesjoeva over die zonde [te blijven] doen?

Het antwoord is kort en krachtig. Absoluut! Een deel van de tesjoeva moet wel zo zijn dat je - ondertussen dat hij door zondigt en tesjoeva doet - de Kadosj Baroech Hoe vraagt te helpen met het stoppen van het doen van averot [zonden]. Wanneer je een averah [zonde] doet, en je geniet ervan, dan is dat een veel grotere zonde. Maar wanneer je een averah doet, je schaamt je er achteraf daarover en het spijt je oprecht, dan wordt dit van je onesj, straf, afgetrokken! Rabbenoe Yonah leert dat je dan in een tesjoeva-proces zit en zolang die proces loopt, wordt het van de onesj afgetrokken.

De Chofets Chaim schreef eens een sefer- boek - voor militairen. In die dagen konden ook Joden voor het Russische leger worden opgeroepen. Dan moesten zij treifa - niet kosjer - voedsel eten. Dus de Chofets Chaim schreef in zijn sefer: "Als je treifa-eten moet eten, zuig dan niet het sap uit de botten als je klaar bent." Hij bedoelde met deze opmerking ermee dat je dit treifa eten alleen eet om jezelf in leven te houden en niet om te komen van de honger.

En dus wanneer een persoon een averah doet, zelfs een grote averah; bijvoorbeeld dat hij mechalel Sjabbat is [iemand die de Sjabbat overtreedt], maar hij heeft spijt dat hij mechalel sjabbat is; het is al een madreiga [een stap omhoog], die spijt al een stap in de richting van tesjoeva. Spijt hebben is een madreiga; je hebt dan al iets bereikt. Natuurlijk is het geen tesjoeva sjeleima [perfecte tesjoeva] en daar ben je er nog heel ver van verwijderd, maar de spijt alleen al een heel groot ding. Want העושה עבירה ומתבייש בו als hij een averah doet, maar hij zich schaamt, dan is dat heel wat.

En daarom loont het zelfs voor zondaars om Hasjem te vragen om hen te vergeven. Alleen dat ze moeten toevoegen: "En alsjeblieft Hasjem, help me dat ik erin zou slagen om een ​​echte perfecte tesjoeva te maken."

Bron: Rav Avigdor Miller on Teshuva While Sinning tape # 613
Copyright © 2019 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.