17 Adar II 5784 | 26 februari 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Hoe zagen Qa'jin [Kain] en Hevel [Abel] eruit?
Publicatiedatum: maandag 26 oktober 2020 Auteur: de redactie | 1.042 keer gelezen
Kabbalah, Engelen en demonen, Redactie »
Credits afbeelding: Zohar: Were Cain and reptilians or human? Van rabbi Anava

In twee pasoekiek, verzen, in Bereesjiet/Gen. staat er iets opmerkelijks. “En Adam [Harisjon] kende Chava en zij ontving en baarde Qa’jin en zei: “Ik heb een mens geworven met Hasjem” Bereesjiet/Gen. 4:1.
In Bereesjiet 5:3 staat vervolgens: “Toen Adam [Harisjon] 130 jaar had geleefd, kreeg hij een zoon naar zijn gelijkenis en beeld en hij noemde hem Sjet”.

Zoals we weten is Adam Harisjon geformeerd naar de gelijkenis van Hasjem. Sjet is naar gelijkenis van Adam Harisjon op de wereld gekomen. Waarom werd er niet vermeld bij de geboorte van Qa’jin en Hevel dat zij naar gelijkenis van zijn vader zijn geboren?

Sjet werd 130 jaar na de chet -zondeval - geboren. Dit nadat Adam Harisjon zich 130 jaar van Chava scheidde en omgang had met geesten en sjediem [demonen]. Dit omdat hij onreinheid, spirituele vuiligheid [zoehama] in zich had en die zoehama moest eerst uitgeput raken. [Een van de] Gevolgtrekking van deze 130 jaar is dat hier de zielen van de Erev Rav zijn ontstaan [De Erev Rav volgens de Ari ZL en de GRA], maar dit terzijde.
Na die 130 jaar kon Adam Harisjon weer terug naar Chava en kreeg met haar Sjet die dus wel naar zijn gelijkenis is geboren. Adam Harisjon had namelijk volledig tesjoeva gedaan waardoor Sjet in puurheid werd verwerkt [Zohar I 54a].

Ondertussen staat in de commentaren van Ibn Ezra en de RaMBaN op Bereesjiet 5:3 dat de zaad van Qa’jin en Hevel, zijn vergaan. Verder, meldden deze twee geleerden, wil de Torah niet verder opin gaan om Qa’jin en Hevel te beschrijven hoe zij eruit zagen. De midrasj voegt eraan toe dat niemand op Adam Harisjon leek tot de komst van Sjet [Yalkut Bereesjiet 42].

Maar de Zohar gaat er wel op in.

Dat hun zaad vergaan is, is makkelijk te verklaren. Het is bekend dat Hevel zijn broer niet overleefd heeft omdat hij door hem is vermoord. Qa’jin beet hem zoals een slang bijt, leert rabbi Jitschak. Toen vervloekte Hasjem hem en Qa’jin moest zwerven over de wereld zonder rust te hebben. Toen hij een mate van tesjoeva deed, gaf de aarde hem plek in de lagere werelden [Zohar I 54b]. Ons artikel De Zeven Hemelen [Hoge Werelden], Zeven Lage Werelden [Aardes] en de Zeven Hellen / De Zeven Lagere Werelden [Aardes; Sjeva Aratsot] leren dat niet alleen Qa’jin in de lagere wereld leefde, maar ook dat de nazaten van Qa'jin leefden in een van de Lagere Wereld en om precies te zijn, in de wereld van Arkah [Zohar 54b, daar zal de opmerking van Ibn Ezra en RaMBaN wellicht op gestoeld zijn dat de nazaten van zowel Qa’jin als van Hevel vergaan is. Die van Qa’jin leven namelijk niet op deze wereld].

De reden [wellicht] dat het zaad van de twee oudste zonen is vergaan, is omdat Qa’jin en Hevel in zoehama - spirituele vuil - van de nachasj geboren. Zij kregen in de baarmoeder van hun moeder een dosis zoehama tot zich. Deze zoehama vernietigde de menselijke schoonheid bij Qa’jin en Hevel. Daarom zagen zij volgens de Zohar letterlijk mesjnoet, vreemd, uit. Echter Qa’jin, als oudste jongetje, kreeg de grootste dosis zoehama. Dat is ook de reden dat Qa’jin veel sneller toe in staat was zonde te doen. Want twee wezens [de nachasj en Adam Harisjon] hadden immers omgang met Chava waardoor zij van hen beide ontving en zij bracht twee kinderen op de wereld. Ieder volgde een van de mannelijke ouders, waardoor hun geesten en karakters uiteen liepen. De ene de ene kant op en de andere de andere kant op. De ene kant is de kant van Qa’jin met achtervolgende slechte soorten schepsels. Van deze kant komen de slechte geesten, sjediem [demonen] en tovenaars. Zij hadden eigenschappen dat overeenstemming was met zowel de hogere als de lagere wezens. Zij waren volgens Rabbi Jose de “bnej eloqiem … zonen van G’d” [weliswaar de vrouwen] die verkeer hadden met de nefiliem, de gevallen engelen [Bereesjiet 6:4]. Van de kant van Hevel - daarentegen - komt een meer genadige klasse van soorten schepsels, maar niet volledig goed, want ook Hevel was beïnvloed door de nachasj. Weliswaar minder, zo ook zijn uiterlijk, maar ook hij zag niet uit naar de gelijkenis van Adam Harisjon zoals Sjet. [Zohar I 36b-37a-37b-54a].

De nachasj, slang, zag niet uit als een slang. Het had een menselijk voorkomen. Dus het was niet raar dat de nachasj in staat was een praatje aan te zwengelen met Chava.
Vervolgens worden er zowel in de Zohar [I:36b] als in de Gids der Verdoolden [commentaar op Bereesjiet I-IV] van de RaMBaM melding gemaakt dat de nachasj Chava heeft verkracht. Hoewel de nachasj niet als een slang uitzag, beet het wel als een slang. Het plaatste - hitiel - ro’ah - het kwaad - in Chava’s behama - baarmoeder, waardoor zij de ro’ah incubeerde en deze zoals een ei uitkwam [dit uitkomen van de ro’ah gebeurde in haar behama, niet buiten haar lichaam]. Vervolgens kende Adam Harisjon Chava [Bereesjiet 4:1] en ze werd zwanger van Qa’jin en Hevel. Echter het zaad van de nachasj als die van Adam Harisjon vermengden zich met elkaar. Want Chava had nooit een kind van de nachasj kunnen krijgen, omdat de mens en de nachasj twee verschillende soorten schepselen waren. Adam Harisjon is grotendeels de vader, maar de invloed van de nachasj was wel aanwezig, waardoor Qa’jin en Hevel menselijk uitzagen met een voorkomen van een reptiel! Qa’jin nog meer dan Hevel, volgens de Zohar, omdat hij de oudste was.

Rasji leert in zijn commentaar op Bereesjiet/Gen. 4:23-24 dat Qa’jin per ongeluk werd vermoord door zijn kleinzoon Tubal Qa’jin en dat ging als volgt. Zijn vader Lamech [zoon van Qa'jin] was blind en als zij gingen jagen, dan gaf Tubal-Qa'jin zijn vader aanwijzingen hoe en welke richting hij moest schieten. Per ongeluk dacht Tubal-Qa'jin een dier te zien en gaf zijn vader aanwijzingen te schieten, maar het was geen dier. Het was Qa'jin.

Dit is zeven generaties later na de moord op Hevel gebeurd en Hasjem zei dat Hij Qa'jin zeven generaties respijt zou geven.
Copyright © 2020 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.