14 Ijar 5784 | 22 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Twee verschillende bouwers aan het Jodendom
Publicatiedatum: maandag 21 december 2020 Auteur: Opperabbijn Evers | 808 keer gelezen
Opperrabbijn R. Evers, Charediem »
“En Jehoeda stuurde hij voor zich uit naar Joseef om voor hem de tocht voor te bereiden naar Gosjen” (Bereesjiet/Gen. 46:28).

Volgens de Midrasj werd Jehoeda vooruitgestuurd om een Beet midrasj, een leerhuis te stichten in Egypte opdat Ja’akovs nakomelingen het galoet, de ballingschap spiritueel ongeschonden zouden kunnen overleven.

Ja’akov leerde zijn kinderen hoe zij zich in een vijandige, heidense omgeving zouden kunnen handhaven door hun identiteit te behouden en hun taal, namen en klederdracht niet te veranderen.

Volgens Ramban (49:31) was het Ja’akov, die zijn kinderen persoonlijk onderwees in de omgang met de omringende wereld. De Tiferet Sjelomo, Rabbi Sjelomo uit Radomsk, vraagt zich af waarom juist Jehoeda voor uit gestuurd werd en niet een andere broer. Bovendien stelt Maimonides (1135-1240), dat de eerste Rosj jesjiva (hoofd van de school) Levi was en niet Jehoeda. Waarom werd Levi dan niet vooruit gestuurd?

De Tiferet Sjelomo antwoordt, dat Jehoeda als eerste gestuurd moest worden omdat hij de eerste in het Joodse volk was, die garant heeft gestaan voor een mede-Jood. Hij stelde zijn leven in de waagschaal toen hij voor de Egyptische onderkoning een pleidooi hield om zijn broer Benjamin vrij te laten. Hij had zijn vader Ja’akov beloofd: ``Ik sta garant voor hem, uit mijn hand kun je hem opeisen” (43:9).

Ja’akov realiseerde zich dat de oprichter van een jesjiva (Toraschool) een askan, activeling moet zijn, die zich met veel energie en mesiroet nefesj (opoffering) aan alle praktische taken zet, met autoriteiten en subsidiegevers spreekt en alles, van bouw tot inrichting zorgvuldig plant.

Een Rosj jesjiva is een heel andere persoonlijkheid, die zich de hele dag met Tora moet bezighouden. Dat is een volledig andere taak, eist een andere gerichtheid en een ander soort inzet. Daarom scheidde Ja’akov beide taken en functies. Beide vullen elkaar aan.Copyright © 2020 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.