14 Siewan 5784 | 20 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Waarom schiep Hasjem de engelen?
Publicatiedatum: dinsdag 29 december 2020 Auteur: de redactie | 978 keer gelezen
Engelen en demonen, Redactie »
Veel mensen geloven niet in engelen en sommige mensen die de Torah wel als een waardevol boek beschouwen, zeggen dat wanneer de Torah spreekt over 'malach', engel, daarmee een menselijke boodschapper wordt bedoeld.

En als er toch malachiem, engelen, bestaan, waarom is hun bestaan zo belangrijk? Hasjem heeft hen niet nodig om de gehele beria, schepping, te draaien en in stand te houden. Waarom is het wel belangrijk om in het bestaan van engelen te geloven?

Rabbi Tzadok Hakohen zegt in Sichas Malachei Hashares dat het niet van belang is om te weten wat de bedoeling is van het bestaan van malachiem, zoals we lang niet kunnen weten waarom bepaalde dieren, insecten en planten bestaan en wat hun doel in de beria is. Maar wanneer iemand beweert dat hij niet de verplichting heeft in bestaan van malachiem te geloven, omdat hij ze nog nooit gezien heeft, heeft het volledig mis. Wanneer je nog nooit Jeroesjalajiem hebt gezien, kun je dan zeggen dat Jeroesjalajiem niet bestaat?

De Torah spreekt duidelijk over het bestaan van engelen en daarom moeten wij het niet alleen geloven dat ze bestaan, we moeten het zeker weten dat zij bestaan. Of wij nu de bedoeling van hun bestaan begrijpen of niet, is niet relevant.

In zijn bovengenoemde sefer spreekt Rabbi Tzadok over de bedoeling van het bestaan van de malachiem. Zo leert hij dat de taak van de mens is, om zijn fysieke drive voor plezier te minimaliseren en zijn spirituele drive te maximaliseren. Daarom is er hier sprake van een fysieke arena waar we op ieder moment voor de keuze staan om onze fysieke verlangens of onze spirituele verlangens te beantwoorden. Nu deze fysieke arena bestaat, moet er ook een spirituele wereld bestaan waar de malachiem bestaan. Zonder een ware, vitale, spirituele wereld, is de mens gewoonweg niet in staat om zichzelf te kleven aan het roechnisje [spiritualiteit].

Daarom is het goed mogelijk dat engelen acteren als een soort brug tussen de mensen en Hasjem. Sommige malachiem hebben een soort 'vorm', waardoor zij niet volledig non-fysiek zijn. Deze malachiem zijn roechnisje entiteiten die voor ons iets gemakkelijker zijn om te begrijpen en ermee om te gaan, immers ook zij moeten Hasjem dienen.

Dit zegt onder geen beding dat wij malachiem mogen aanbidden. Zo hebben de lagere malachiem geen bechirah,vrije wil [dit ten aanzien van hogere en de hoogste engelen] en zijn zij merendeels gereedschappen om de beria aan te sturen.

Bron: Limoed Jomi Parasja Ki Tavo
Copyright © 2020 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.