17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Wat waren de vlammende zwaarden in Bereesjiet/Gen. 3:24?
Publicatiedatum: woensdag 27 januari 2021 Auteur: de redactie | 287 keer gelezen
Kabbalah, Engelen en demonen, Redactie, Straf en Beloning »
In Bereesjiet/Gen. 3:24 wordt er gesproken over cheroeviem, bepaalde engelen, die op wacht kwamen te staan in Gan Eden met vlammende zwaarden. Wat waren die vlammende zwaarden?

Deze vlammende zwaarden konden alle kanten op gaan. Deze zwaarden zijn engelen die altijd klaar staan om de wereld te straffen. Zij kunnen alle vormen aannemen; soms als man, soms als vrouw, soms als een vlammend vuur en soms als een onweerstaanbare wind [en andere natuurrampen],

Het vlammend zwaard geeft dus straffende geesten aan die vuur op de hoofden van de zondaren aanwakkeren in Gehinnom. Zij nemen verschillende vormen aan afhankelijk van de misdrijven van degene die wordt gestraft.

Rabbi Jehudah zegt dat de straffende geesten, die dus zoveel verschillende vormen kunnen aannemen, de zondaren - die opzettelijk de voorschriften van Hasjem overtreden - in deze wereld mishandelen en lastig vallen. Want wanneer iemand zondigt, trekt hij een groot aantal slechte geesten aan en andere slechte missionarissen van straf en wel voor wie de zondaar erg bang voor is.

Bron: Zohar Bereesjiet 53b blz.169
Copyright © 2021 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.