9 Niesan 5784 | 17 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Golf van haat
Publicatiedatum: woensdag 24 december 2003 Auteur: Alexander van Maanen | 1.998 keer gelezen
Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland »

Antisemitische aanvallen in Europa nemen toe, maar ook Homo's, Islamieten, Zigeuners en andere minderheden worden slachtoffer.

Frankrijk
Op 15 November 2003 vliegen er brandbommen in de Joodse middelbare Merkaz Hatorah middelbare school in Gagny een voorstad van Parijs. Ondanks de komst van de brandweer gaat het gebouw, waarvan enkele dagen daarvoor nog een extra vleugel was geopend in vlammen op. Rabbijn en godsdienst leraar Michael Mimoun verklaart tegenover de pers verbijsterd te zijn. 'Tot voor kort voelden we ons hier volkomen veilig', zegt hij, 'ik heb hier nooit bewaking hoeven inzetten'. De Politie vindt resten van een molotov cocktail in de resten van het gebouw. Volgens de Joods Culturele Raad in Parijs is de aanslag een triest voorbeeld van het groeiend antisemitisme in Frankrijk. Meer dan de helft van dergelijke voorvallen komt uit de hoek van radicale Islamieten.

Nederland
De internetsite van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) wordt sinds enige tijd overspoeld met obscene en racistische e-mails, variërend van ' F#*k Osama'  tot aan ' gooi de Moslim ratten ons land uit'. Magetha, een anti racistische groep in Amsterdam, signaleert een groeiend aantal racistische incidenten tegenover vooral Moslims. Nog aangewakkerd door 11 September 2001.

Tsjechië
Op 16 November geeft een Neo Nazi band Agrese 95 een concert in Noord Bohemie. Voor zo'n 900 bezoekers zingt men teksten als de 'tolerantie is voorbij, het is tijd voor concentratie kampen en gasovens'. Op 11 November enige daar voor wordt een Joods kerkhof in TrutNov door onbekende vandalen vernield. Op dit kerkhof waar 120 door de Nazi's vermoorde Joodse kinderen liggen begraven, worden grafstenen omver getrapt en met hakenkruizen beklad. De politie doet het voorval af als 'dronkemansacties' en gelooft niet in racistische motieven. Ondrej Cakl voorzitter van de Organisatie voor Tolerantie verwerpt die these. Volgens hem worden Joodse kerkhoven in heel Tsjechië regelmatig vernield en beklad. Het aantal racistische en antisemitische voorvallen is sinds 1990 in Tsjechië van 89 naar 470 in 2001 gestegen. In Tsjechië zijn tussen de 6 a 7.000 Neo Nazi's en Skinheads actief.

Groot Brittanie
Een 16 jarig Lesbisch meisje probeert in Devizes 155 km van Londen een ruzie tussen een groep jongeren te sussen. Dan keren ze zich tegen haar, schelden haar uit voor 'Pot' en slaan haar. Door toevallige tussenkomst van politie kan erger worden voorkomen. Sergant Guy Filiphs van de politie verklaart dat het aantal agressieve voorvallen tegen Lesbische vrouwen en Homoseksuelen in Engeland toeneemt.

Griekenland
Iftikhar Aslam een Pakistaanse student kwam in 1998 naar Griekenland voor een studie electro-techniek. Hij komt terecht in de wijk Nikaia van de hoofdstad Athene. In de nacht van 9 November komt hij terug van zijn werk, om de studie te betalen, op een conserveren fabriek. Hij passeert een kroeg waar vier mannen, behoorlijk dronken, uitkomen. Zij beginnen de 26 jarige man racistisch uit te schelden. Iftikhar wil ze negeren, tot ze hem insluiten en aftuigen tot ze er ineens genoeg van hebben en hem weer laten gaan. Ifikhar wordt met blauwe plekken in het ziekenhuis opgenomen.  Drie dagen na het voorval arresteert de politie de daders, van wie er twee lid zijn van een Griekse Neo Nazi groep 'de Gouden Cirkel'.

Duitsland
Andy Gaschler een extreem linkse Punker gaat een avondje uit met twee vrienden in het Oost Duitse stadje Pritzwalk. Op het marktplein ontstaat er een woordenwisseling met twee Neo Nazi's die zich storen aan Andy's kleren en anti-nazi t-shirt. Nadat ze een uur later een kroeg hebben verlaten, worden ze door 8 Skinheads aangevallen. Er ontstaat een vechtpartij, waarbij Andy een blauw oog oploopt. Door een duidelijke beschrijving van de daders, kan de politie een van zijn aanvallers ene Robin Grab aanhouden.

BLIJF WAAKZAAM, GEEF EXTREMISME GEEN KANS

Bron:
Seven Days of Hatred
Amanda Ripley- Time Magazine 8 December 2003

©Alexander van Maanen 2003

Copyright © 2003 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.