19 Tammoez 5784 | 25 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Breslov Chassidus
Publicatiedatum: vrijdag 11 juli 2008 Auteur: Joel von Schükkmann | 3.794 keer gelezen
Chassidiem en Chassidoes, Geschiedenis/Gebeurtenissen, Personen, Joël Nesanel Schukkmann »

"Een heilig man, wonderdoener van de generatie," "Dit is de held - hij heeft mijn toestemming niet nodig en die van U ook niet."

De Chozeh van Lublin,   over Rebbe Nachman en zijn werk ‘Likutei Moharan.

Breslov was een stad in Rusland waar de Chassidische meester Rebbe Nachman en zijn volgelingen woonden. Toen was Breslov slechts beperkt tot een kleine groep van volgelingen, maar de Rebbe zei altijd al ´mijn leringen zijn voor de toekomstige generaties. En in plaats van het ´uitsterven´ zoals veel kleine Chassidische stromingen deden, bleef Breslov steeds maar groeien tot tien duizenden volgelingen.

Zoals de Rebbe al voorzei is Breslov vandaag uitgegroeid tot een grote aanhang met veel kleine groeperingen. Zo heb je bijvoorbeeld de kleine groep dat boekjes and flyers uitreikt in de straat, degenen die posters en stickers ophangen met ´na nach nachma nachman m´uman,´ (zie afbeelding) en je hebt de grotere stillere groepering.

Na nach nachma nachman m´uman is
een mantra gebaseerd op de acroniem van rabbi Nachman:
Na (Noen)
Nach (Noen-Chet)
Nachma (Noen-Chet-Mem)
Nachman (Noen-Chet-Mem-Noen)
Me'Uman (Een dubbelzinnigheid: het kan van "Uman", de plaats waar de Rebbe begraven is betekenen en het betekent "geloofd")

Je spreekt het uit:
Nah-nakh-nakhmah-nakhman-meh-oo-mahn

Wat Moshe Rabbeinu (Mozes) zo groot maakte was dat hij achter de diepe geheimen van HaShem kon komen en ze toegankelijk maakte voor de normale mens. Dit is wat een Rebbe ook behoort te doen, om de diepe concepten van shomayim (hemel) te nemen en ze over te geven aan de meest ‘gewone' Jood op aarde op zo'n manier dat hij het ook begrijpt. Rebbe Nachman heeft precies hetzelfde gedaan en dat is waarom zijn leer zo geliefd is vandaag de dag. Ze zijn genomen van het allerhoogste niveau, en toch zijn ze naar beneden gehaald.. naar het ‘laagste.' Het mogelijk maken van dingen voor je studenten is wat het leren van de Torah om draait.

Pagina index:
Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.