26 Kislew 5784 | 09 december 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Waarom geven mensen feestjes op Purim?
Publicatiedatum: dinsdag 10 maart 2009 Auteur: Joel von Schükkmann | 2.203 keer gelezen
Joël Nesanel Schukkmann, Poeriem »

Het doel van deze feestjes is om een van de groots verplichtingen van Purim te vervullen: het bekent maken van het wonder dat Hashem gedaan heeft voor de Joden tijdens de allereerste Purim. G-d veranderde de dag van een ontzettend grote ramp tot overwinning en vreugde, en redde daarbij het gehele Joodse volk van vernietiging.
De ‘feesten' zijn zeer diep geworteld in de traditie van Purim, zelfs in het Purim verhaal zelf. De meest belangrijke gebeurtenissen van megilas Esther (het boek van Esther) gebeurde tijdens ‘feesten.'

Achoshverosh hield een feest ter ere dat Hashem de Beis Hamikdash (de Tempel) niet had herbouwd. Helaas namen de Joden deel aan zijn feest en waren daardoor dus strafbaar. Maar tegelijkertijd tijdens dit feest, zorgde G-d er ook voor dat bepaalde dingen zouden plaats vinden dat het Joodse volk uiteindelijk zou redden van hun vernietiging. Tijdens dat feest stuurde de koning zijn vrouw weg en werd uiteindelijk Esther gekozen tot nieuwe koningin. Twaalf jaar later nodigde Haman de koning uit voor een feest, waar hij hem overtuigde om alle Joden uit te moorden. Drie dagen later nodigde Esther de koning en Haman ook weer uit voor twee feestjes. Bij deze onthulde ze haar ware - Joodse - identiteit en volgens Haman zou ook zij vermoord moeten worden.

Hiervandaan zien wij dus dat het geven van feestjes en het drinken van wijn zeer sterke herinneringen zijn aan het wonder dat G-d voor ons gedaan heeft op deze dag.
We moeten herinneren dat net zoals Hashem achter de schermen aan alles gewerkt heeft om onze verlossing te bewerkstelligen, ook wij onszelf in bedwang moeten houden. Zelfs tijdens het drinken en vrolijk zijn. We feesten om het wonder te vieren, niet om er totaal op los te gaan en de volgende dag een grote kater te hebben .

©Joel von Schükkmann voor Jodendom-online 2009

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.