19 Niesan 5784 | 27 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Motivatie
Publicatiedatum: vrijdag 24 april 2009 Auteur: Rabbi Dovid Kaplan | Vertaling Devorah | 1.804 keer gelezen
Met Wat Joodse Inkt »

(Binnen de Kotel ©Devorah)

Alijah
Een grote tsaddiek wilde alijah maken (vestigen in Israel) en sloot zijn zaak, verkocht zijn huis en maakte een moeilijke en vermoeiende reis naar Erets Jisrael om zich daar te vestigen.

Toen hij in het Heilige Land aankwam, ging hij als eerste naar de Kotel. Toen hij de muur bereikte, zag hij de Jetzer Hara' (de kwade neiging) daar staan. "Hoe kom jij hier?' riep de tsaddiek verbaasd uit, ‘ik dacht dat ik jou in choets la'arets (buiten Israel) achter had gelaten."
De Jetzer Hara' begon te lachen: ‘Jij dwaas, wie denk jij die jou hierheen heeft gebracht?'

In de meeste gevallen komt de Jetzer Hara' niet mee naar Erets Jisrael. Veel mensen krijgen van de Gedolei Jisrael (Charedi) het advies in choets la'arets te blijven. Iemand die van plan is alijah te maken, moet heel eerlijk met zichzelf zijn en zijn motivaties goed onderzoeken. Deze les is op alle gebieden van het leven toepasbaar.

Een Sjabbes
Een Israëlische Baal Tesjoeva' (seculier die vroom wordt) werd een keer gevraagd wat zijn motivaties waren om weer naar de Jiddisjkeit terug te keren. ‘Op een Sjabbes', vertelde hij, ‘reed ik in mijn auto door een religieuze buurt toen er opeens een jongetje voor mijn auto sprong. Ik raakte hem en hij was erg gewond. Ik werd door de rechter voor dit ongeluk niet aansprakelijk gesteld en legde de verantwoordelijkheid bij het jongetje neer. Ondanks dat bleef het aan mij knagen. Uiteindelijk ging ik naar het Intensive Care van dat ziekenhuis waar dat jongetje lag en ik zag zijn moeder.
"Wat kan ik doen om dit te herstellen?" vroeg ik haar.
"Houd je de Sjabbes," was haar simpele antwoord.

Ik was totaal van slag. In plaats dat zij om geld of bijstand vroeg, had zij Sjomer Sjabbes (je aan de mitswes houden die Sjabbes gerelateerd zijn) in gedachten. Omdat deze mensen zo toegewijd aan de Tora waren, besloot ik dat ik dat ook moest zijn. Ik werd frum (vroom) en uiteindelijk trouwde ik. De moeder, de vader... de volledig herstelde zoon waren de eregasten van mijn choepa."

Gedoliem
Rav Mordechai Gifter (1915-2001), Rosj (hoofd van de ) Jesjiva (Talmoedschool) van Telz Jesjiva in Cleveland (VS) Z"L was nog een klein jongetje toen hij foto's van Gedoliem (Grote Geleerden) spaarde en deze in een album plakte. Eén plekje liet hij open. Op dat open plekje schreef hij: ‘Mordechai, als jij goed studeert, dan kun jij hiertussen eindigen. Zo niet, dan zal jij hier buiten blijven.'

Hij eindigde daartussen.

Bron: Inpact! van Rabbi Dovid Kaplan

© Jodendom-online 2009

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.