15 Siewan 5784 | 21 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
'Elke zoon moet je in de Nijl gooien, en elke dochter mag je laten leven...'
Publicatiedatum: donderdag 01 april 2010 Auteur: Joel Boosman | 2.915 keer gelezen
Pesach, Joël Boosman »

'... lach iemand een nieuw leven toe!'

Het Pesachfeest herinnerd ons aan de bevrijding uit de slavernij van Egypte! Een van de grootste straf voor de Joden, was het bevel van Farao: "Elke zoon die wordt geboren moet je in de Nijl gooien, en elke dochter mag je laten leven." (Sjemot/Exodus 1:22) Als je nu deze zin preciezer leest, zie je dat het een interessante zin is. Er had gewoon kunnen staan dat de jongetjes in de Nijl moesten worden gegooid, zonder te vermelden dat de meisjes gespaard mochten blijven. Dit lijkt logischer. Om dit beter te begrijpen, moeten we kijken naar de manier hoe Hasjem de Tora heeft gemaakt.

Hasjem heeft de Tora zo gemaakt, dat geen enkele zin, woord, zelfs geen letter te veel is of overbodig. G'd wilde dat de Tora zo beknopt mogelijk was. Waarom heeft hij dan deze extra woorden toegevoegd?

De Lubavitcher Rebbe brengt in een ENORME verklaring dat deze hele zin eigenlijk een bepaling was tegen niet alleen de jongetjes, maar nog meer tegen de meisjes. De Joodse jongetjes zouden in de Nijl worden gegooid, maar de meisjes kregen een andere straf, ze zouden assimileren met de Egyptenaren. Als je zou nagaan, wat denk je dan dat de ergste straf was?

De Talmoed brengt een interessant punt waarin staat dat iemand die een spirituele moord/zelfmoord begaat veel erger is dan iemand die een fysieke moord/zelfmoord begaat. Vrouwen spiritueel te vermoorden door ze te laten trouwen, gemeenschap te hebben en bijna een te laten worden met de Egyptenaren, en hun volgen in hun manier van doen en leven, dat was een veel ergere klap dan de jongetjes die hun leven gaven door de Nijl, dan hun geloof in G’d op te geven door te trouwen met de afgodische Egyptenaren.

Dit leidt tot een belangrijk principe waarom we elke dag moeten terug denken aan de bevrijding uit Egypte. Waarom we na bijna 3000 jaar die al is verstreken sinds de redding uit Egypte we dit moment moeten blijven herinneren? Dit is omdat de Tora ons verteld dat Egypte nog steeds bestaat vandaag de dag! We leven nu in een milieu waar mensen belachelijk in worden gemaakt voor hun geloof in G’d, en waar tegen word gezegd dat we G’d niet nodig hebben, omdat dit een fysieke wereld is en we het veel beter af kunnen zonder Hem! Het Joodse volk is veel wijzer dan dit en we weten wat het betekend om onder de naam van Am Jisraël te gaan, en hoe rijk onze geschiedenis is, hoe Hasjem van ons houdt als Zijn volk door dik en door dun. Ieder volk heeft een engel die haar vertegenwoordigd in de hemel, maar 1 volk heeft dat niet. Dat is Am Jisraël, zij heeft G'd zelf die haar vertegenwordigt. Hoewel we een heleboel tegenslagen hebben gehad, bestaan we nog steeds na al die jaren. Andere volkeren die vroegen zo machtig en befaamd waren, zoals de Grieken en Romeinen met hun polytheïsme, bestaan al lang niet meer, alleen nog in geschiedenis boeken. Dat we ook niet moeten vergeten, is dat wij onze ziel delen met de zelfde wortelen als die van onze voor- vaders en moeders: Avraham, Jitschak, Ja’akov, Sara, Rivka, Rachel en Lea!

Mogen we spoedig genieten van een complete bevrijding, met de komst van de Masjiach, waarin onze 3e eeuwige Tempel zal worden gebouwd, een tijd van oneindige blijdschap en vrede.

Iemand die zelf gelukkig is, kan een warm hard geven aan anderen. Het is iets geweldigs om vreugde te brengen in een van onze mede Joden. Veel mensen zitten soms vol met pijn en zorgen over allerlei problemen, en ze vinden het vaak moeilijk om hier over te praten met anderen. Als iemand met een blij gezicht deze persoon opvrolijkt, kan hij/zij deze als het waren een nieuw leven in blazen. Dit is iets heel bijzonders. Wanneer je iemand blij maakt, breng je letterlijk een nieuw leven in een ander zijn ziel! Doe dit, en merk hoe er ook nieuwe levens energie bij jezelf ontstaat!

©Joel Boosman 2010

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.