14 Tammoez 5784 | 20 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
De Drie Woningen van Hasjem
Publicatiedatum: dinsdag 27 juli 2010 Auteur: Redactie | 3.770 keer gelezen
Redactie, De Misjkan en de Bejt Hamiqdasj »

נַחֲמוּ נַחֲמוּ, עַמִּי--יֹאמַר, אֱלֹהֵיכֶם

Troost, troost Mijn volk, zegt jouw G'd.

Jesjajahoe 40:1

Waarom geeft Hasjem twee keer de opdracht om Zijn volk te troosten? Omdat Zijn volk twee Tempels 'jullie woningen' הֲבֵאתֶם (Jo'el 4:5) hebben verloren.

En dan lezen wij in Chaggai 1:8:

עֲלוּ הָהָר וַהֲבֵאתֶם עֵץ, וּבְנוּ הַבָּיִת; וְאֶרְצֶה-בּוֹ ואכבד (וְאֶכָּבְדָה), אָמַר יְהוָה

Ga naar de heuvel-land, en breng het hout, en bouw het huis, en Ik zal er een welbehagen in hebben, en Ik zal verheerlijkt worden, zei Hasjem.

In de originele tekst zien wij dat het woordje 'we'ekabdah...en Ik zal verheerlijkt worden' zonder 'he' wordt geschreven, wat doorgaans wel zou moeten.

Chaggai schreef deze profetie ten tijde van de terugkeer uit de ballingschap van Bavel. Hij spreekt hier dus over de herbouw van de Bejt Hamiqdasj (Tempel), of beter gezegd, de bouw van de Tweede Bejt Hamiqdasj. De 'he' die we in de tekst dus missen, kent een getalswaarde van '5'. Dit heeft een verband met de vijf zaken die de Tweede Bejt Hamiqdasj ten aanzien van de Eerste mist:

  1. Ahron, Kapores en de Cheroeviem (zie Cheroeviem ook hier). Sjlomo Hamalech - koning Salomo - heeft tijdens zijn leven een schuilplaats diep in de Tempelberg gemaakt waar deze verstopt konden worden in tijden van oorlog. Net voor de ballingschap heeft een koning deze voorwerpen op dat geheime plaats verstopt. Tot op de dag van vandaag liggen deze heilige voorwerpen er nog. Dat is de reden waarom Moslims en Joden ruzie over de Tempelberg maken. Moslims zijn haast beter op de hoogte van dit feit.

  2. Eisj, het vuur. Het Hemelse vuur dat vanuit de hemel kwam om het offer te consumeren.

  3. Sjechina, G'ddelijke Aanwezigheid. In de Tweede Tempel was de Sjechina zwakker en stond verder van ons af.

  4. Roeach Hakodesj, de Heilige Geest. Er is geen profetie van die orde meer aanwezig geweest.

  5. 'Oeriem en vetoeriem

Toch had de Tweede Bejt Hamiqdasj een kwaliteit wat de eerste niet had. Anders kon Hasjem het volk met deze Tweede Bejt Hamiqdasj niet volledig troosten. Wat maakte het de Tweede Bejt Hamiqdasj zo bijzonder?

גָּדוֹל יִהְיֶה כְּבוֹד הַבַּיִת הַזֶּה הָאַחֲרוֹן, מִן-הָרִאשׁוֹן--אָמַר, יְהוָה צְבָאוֹת; וּבַמָּקוֹם הַזֶּה אֶתֵּן שָׁלוֹם, נְאֻם יְהוָה צְבָאוֹת.

De heerlijkheid van dit laatste huis zal groter zijn dan die van de voormalige, zegt Heer der heerscharen, en in deze plaats zal Ik vrede geven, zegt de Heer der heerscharen. " Haggai 2:9.

Wat zal groter zijn? Er bestond een controverse tussen Rav en Samuel. Een van hen zei: groter als zijnde gebouw, en de ander zei: groter het aantal van de jaren. De Eerste Bejt Hamiqdasj stond 410 jaar en de Tweede 420 jaar.
De Gemorra leert dat de voorspelling van de Tweede Bejt Hamiqdasj - dat het groter dan de Eerste - betrekking heeft met de verheerlijking, want de omvang van het gebouw is niet relevant, noch dat de ene slechts tien jaar langer dan de ander heeft gestaan. Hasjem meet maten niet in tijd en ruimte.

1   |   2   |   3   |   4   |   5      »      
Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.