13 Ijar 5784 | 21 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Geschiedvervalsing over Israel wetenschappelijk verklaard
Publicatiedatum: zaterdag 02 oktober 2010 Auteur: Rabbi Aryeh Kaplan Z''L | Inleiding en vertaling: Devorah | 2.829 keer gelezen
Mediabedrog en Geschiedvervalsing, Wetenschap »

Dr. Solomon Asch

In een van boeken "Encouters" geeft Rabbi Aryeh Kaplan Z"L een wetenschappelijk onderzoek weer die naar onze mening ook gebruikt kan worden om te verklaren waarom de geschiedkundige leugen over het ontstaan en bestaan van Israël in de media mogelijk is en hardnekkig stand wordt gehouden.

Deze fenomenale rabbi vraagt zich af in welke mate worden onze gedachten werkelijk beheerst door de rede, en in welke mate zijn ze door de omgeving beïnvloedbaar? Een psycholoog genaamd Solomon Asch ontwierp een experiment om het antwoord op deze vraag te geven.

Dr. Asch's experiment werd uitgevoerd op een grote campus. Zeven personen werden in een kamer gebracht en hen werd verteld dat ze getest zouden worden op hun waarneming, over hoe goed ze in staat waren om deze te kunnen beoordelen. Van deze zeven mensen werd er slechts een echt getest, maar het ging helemaal niet over waarnemingen. De andere zes werden als assistenten door Dr. Asch betaald om te trachten de proefpersoon van het onderzoek te verwarren. Maar de des betreffende proefpersoon wist dit natuurlijk niet.

De zeven personen zaten in een kamer en op de muur werden twee getekende lijnen in kaart gebracht. Een lijn was 25 centimeter, terwijl de andere 30 centimeter was. De twee lijnen stonden dicht op elkaar en het was duidelijk dat de lijn van 30 centimeter langer was.

Ieder persoon zou gevraagd worden welke lijn langer was. Eerst werd deze vraag aan de zes assistenten gevraagd. Iedere assistent zei met vol overtuiging dat de lijn van 25 centimeter de langste was. Toen de werkelijke proefpersoon als laatste om zijn mening werd gevraag, bleek uit onderzoek dat 60% van alle proefpersonen mee eens waren dat de 25 centimeter langer was dan de lijn van 30 centimeter.

Wat gebeurde bij de 40% van de proefpersonen die er heilig van overtuigd waren dat de lijn van 30 centimeter langer was?

De zes inhuurde assistenten begonnen hem uit te lachen en zijn kennelijke vergissing belachelijk te maken. Hoe meer de testpersoon zijn gelijk benadrukt, hoe meer de assistenten hem belachelijk maakten.
Het onderzoek wees uit onder zodanige druk nog eens 30% uiteindelijk zou toegeven dat de 25 centimeter lijn was langer dan de 30 centimeter lijn.

Voor het onderzoek werden zowel studenten als professoren aan deze test onderworpen. Het toonde onomstotelijk aan dat onder voldoende sociale druk, negen van de tien mensen konden worden overtuigd dat een lijn van 25 centimeter langer is dan de lijn van 30 centimeter. Uiteindelijk zouden zij hun conclusie zelfs verdedigen!

Toen ze achteraf werden geïnterviewd hadden de proefpersonen allerlei smoesjes: misschien lag het aan vanuit welke hoek ze de diagram bekeken of hun ogen deden die dag pijn. Ze voelden zich erg ongemakkelijk toen zij te horen kregen dat zij voor de gek werden gehouden. Moet je je indenken! Slechts een op de tien personen was in staat vast te houden aan zijn overtuiging dat de lijn van 30 centimeter langer is dan een lijn van 25 centimeter.

Rabbi Kaplan legt verder uit dat wij de neiging hebben te denken wat onze buren denken, te geloven waarin onze vrienden geloven. Zeer weinigen van ons zijn in staat een impopulaire stelling onder onze vrienden op na te houden. De meeste zwichten onder een sterke sociale druk. Zeer weinigen van ons zijn in staat om zich tegen de menigte te verzetten...

Pas deze test nu eens toe op de geschiedvervalsing over Israel die over de hele wereld nu gaande is...

Kort over Rabbi Kaplan Z”L
Rabbi Aryeh Kaplan Z"L (23 oktober 1934-28 januari 1983). Een grote Gadol Hador - "grote / grootste (van een) de generatie" is een aanduiding van een rabbijn die wordt verondersteld zelfs nog groter te zijn dan de anderen. Rabbi Kaplan was een genius op gebied van Joods denken, Kabbalah en de relatie van de mens met Hasjem. Dit allemaal heeft hij binnen een tijdsspanne van 12 korte jaren bereikt.

Rabbi Kaplan heeft aan dezelfde jesjive gestudeerd als een van de rabbijnen van de Diasporajesjive, de rabbijn van noachieden-online Rabbi Sprecher.

Videoclip hieronder: Solomon Asch: Conformity Experiment. Onder grote sociale druk van de groep zal de proefpersoon zwichten en ontkennen wat hij met nochtans eigen ogen kan vaststellen.


©Jodendom-online 2010

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.