26 Kislew 5784 | 09 december 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
The History of the Talmud
Publicatiedatum: zaterdag 11 december 2010 Auteur: Pierre-Henry Salfati | Inleiding Devorah | 2.242 keer gelezen
Geschiedenis/Gebeurtenissen, Talmoed Tora, Media_Geschiedenis, Media_Halacha en Ethiek »

De Talmoed (verwant met de Hebreeuwse werkwoord lamad: leren, onderwijzen) is de centrale tekst van het Orthodox Jodendom. De Talmoed is in de vorm van een enorm groot aantal rabbijnse discussies met betrekking tot de Joodse wet, ethiek, filosofie, gewoonten en geschiedenis gegoten.

De Talmoed vormt de normen en waarden van de Tora-voorschriften en deze worden in de scholen van de Joodse Schriftgeleerden als richtsnoeren en wettelijke bepalingen naar de beginselen van de Tora en traditie gedoceerd. Alle voorkomende en denkbare situaties worden in de Talmoed besproken en opgelost. Alles wat zich ontwikkelt en vast kwam te staan, werd voor de opeenvolgende geslachten weer nieuwe leerstof. Zo hoopte die leerstof op tot de welbekende uitspraak “de Zee van de Talmoed”.
Wanneer men over 'dé Talmoed' spreekt, gaat men uit van de Babylonische Talmoed.

De volgende zevendelige documentaire wordt het ontstaan van de Talmoed duidelijk en op een boeiende wijze uitgelegd.

De scherpzinnige documentaire van de regisseur Pierre-Henry Salfati, onderzoekt de opsprong en de geschiedenis van de Talmoed, de fundamentele tekst van het orthodox Jodendom en rabbijnse wijsheid. Het is de meest invloedrijke tekst op het alledaagse gewoonten van het Joodse leven. Door middel van deskundige analyse en interviews, probeert Salfati het 'verborgen gezicht van de Tora' te ontdekken.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.