12 Tammoez 5784 | 18 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
RaMBaM's Geheim voor Gezondheid
Publicatiedatum: maandag 28 maart 2011 Auteur: Devorah | sjioer [audio]: Rabbi Jonathan Rietti | 9.136 keer gelezen
Redactie, Gezondheid, psychologie en sport, Media_levensbeschouwing »
Klik hier om de quote op de afbeelding te kunnen lezen

Hoe je moet eten, hoe je zou moeten slapen en hoe je zou moeten sporten. Deze geheimen zouden je kunnen helpen jouw hele leven gezond te blijven tot 120 jaar!

De RaMBaM [1135-1204] was heel nauwkeurig in zijn geschriften wanneer het om gezondheid gaat. Zo stelde de RaMBaM - die naast het feit dat hij 1 van onze grootste geleerde ook een vooraanstaande arts was - dat je alleen moet eten wanneer je trek krijgt en door moet eten totdat het verlangen om te eten gestilt is en de maag gevuld is. Echter het is ongezond om te veel te eten. Wanneer de maag te vol is, kunnen de zuren niet verspreiden en het eten verwerken. 
B12 wordt als laatste verteerd, maar het eten van voldoende vlees is geen garantie dat het lichaam alle B12 absorbeert. 
 
Hoe je overeten voorkomt
De RaMBaM gaf een hle belangrijke tip dat door de moderne wetenschap bevestigd wordt: laat je maag voor een kwart leeg! Hoe doe je dit? Schep al het eten op wat je denkt wat je op kan en haal daar vervolgens weer 25% af. Daarbij is te veel voedsel, voedsel van slechte kwaliteit, ongepaste volgorde van eten en het eten op een verkeerd tijdstip ziekten kunnen veroorzaken. Voorts zijn de tegenwoordige artsen met de RaMBaM overeens dat het beter is om een kleine hoeveelheid slecht eten te eten dan te veel gezonde voeding. Het lichaam kan een kleine hoeveelheid slecht voedsel met giftige stoffen veel beter verwerken dan te veel gezond voedsel [een voorbeeld in praktijk].
 
Wanneer je door het bovenstaande toch altijd een klein beetje hongergevoel houdt, probeer jezelf van het eten af te leiden. 
Hoe kun je verder voorkomen dat je teveel eet? 
Gebruik 1 soort gerecht voor een maaltijd. Veel lekker en veel soorten eten leidt mensen tot overmatig eten, omdat de complexiteit van smaken het verlangen naar eten verhoogt. Ieder gerecht wprdt namelijk op zijn eigen manier verteerd en ieder gerecht vereist een andere behandeling van verschillende zuren in de maag. Als je verschillende gerechten tegelijk eet, is dat slecht voor de maag. Wanneer iets niet helemaal verteerd wordt, bereikt dat met zijn gif de darmen. Ook kan het zijn dat de maag veel te druk is door al die soorten maaltijden, waardoor het niet in staat is alle vitaminen te verteren. Gevolg is een vitaminen tekort.
 
Fruit met een maaltijd: een ingewikkelde combinatie!
Begin met een lichte maaltijd.
 
Meng nooit fruit met andere maaltijden! Peren, druven of vijgen moeten vóór de maaltijd worden gegeten. Wacht 15 - 20 minuten na het eten van een lichte maaltijd [(bijvoorbeeld fruit] om de maag volledig te kunnen legen. 
 
Het duurt ongeveer 6 uur voordat rundvlees is verteerd. Kip wordt in 3 uur verteerd. Wanneer fruit na het vlees wordt gegeten, dan blijft alles in de darmen vastplakken. De suikers van het veroberde fruit gaat vervolgens in de darmen gisten waardoor alle vitaminen verloren gaan, maar de calorieen hou je kado.
 
Toch zijn er fruitsooten die je na een maaltijd mag nuttigen: avocado, kokosnoot, olijven, amandelen en noten. Meloen moet apart worden gegeten. 
Eet yoghurt nooit met fruit! Gedroogde vrichten schijnen ook niet al te gezond te zijn, dan echte dikmakers. 
 
Drinken tijdens de maaltijd
Drink niet te veel tijdens de maaltijd. Warme thee of soep voor de maaltijd is erg goed voor je. 
 
Eet met simcha, vreugde
Wanneer je honger hebt, is je maag leeg en schoon. Eet met vreugde omdat het voedsel ook het lichaam geneest, want "geluk geneest de ziel" [Shnei Luchot Habrit]. De Sjoelchan Aroech suggereert dat we niet moeten eten wanneer we bang, beorgd of boos zijn. Als je eet moet je gaan zitten en langzaam eten. 
 
Eten en slapen
De RaMBaM leert dat men 3-4 uur moet wachten voordat hij na zijn eten gaat slapen. De damrn werken namelijk 's nachts niet, waardoor niets wordt verteerd, waardoor het vaste voedsel met zijn giftige stoffen in het bloed komen. De maag moet leeg zijn als we gaan slapen. Drink thee zonder suiker.
Wat voor kwaad doe je aan het lichaam wanneer je gaat eten voor het slapen? Constipatie, maagzuur, schade aan het immuunsysteem [het afweersysteem werkt vooral tijdens de slaap], je komt er van aan en je wordt er erg moe van. 
 
De Talmoed Bava Metziah leert dat je in de ochtend moet ontbijten, alleen niet onmiddellijk na het opstaan. In plaats daarvan moet het lcihaam eerst op gang zijn gekomen. Eet een uur na het opstaan.

Slaap 8 uur per nacht, adviseert de RaMBaM.

Brood
Witbrood is volgens de RaMBaM niet gezond. Volkoren [moet dus 100% volkoren zijn, kijk naar de ingrediënten] is veel gezonder en bevat 100% meer vitaminen en mineralen dan witbrood. Haver, anderzijds, verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed.
 
Vermijd olie in het brood! Olijfolie of kokosolie is prima, maar sojaolie of koolzaadolie moeten we vermijden. 
 
Groente
De Talmoed leert in Eruvin 55 dat men niet in een stad moet wonen waar geen moestuin is. Gezonde voeding is synoniem aan salades en rauwkost. Groene bladen in salade toevoegen is heel gezond!
 
Melk en ziektes
Volgens de RaMBaM is melk niet voor iedereen goed. Het is alleen goed wanneer je er niet allergisch voor bent en wanneer je in staat bent melkproducten goed te kunnen verteren. Echter, voeg honing aan je melk toe. 
Vandaag de dag wordt de melg gepasteuriseerd, waardoor de melk niet meer gezond is, waardoor we alleen met de cholesterol zitten opgescheepd. Volgens de RaMBaM kunnen we het beste geitenmelk drinken. 
 
Kaas is niet gezond. Alleen hele, hele verse kaas [waar kan je die nog krijgen?] is geen bezwaar.
 
Het calcium van de botten houdt gevaarlijke zuren uit het lichaam. Melk bevat een zuur eiwit wat juist dat belangrijke calcium die de botten zo hard nodig heeft afbreekt! Als je dus melk drinkt, wordt maar een hele kleine hoeveelheid calcium door het lichaam geabsorbeerd. De consumptie van zuivelproducten veroorzaakt juist osteoporose! Hoe hou je je botten en spieren sterk? Fysieke activiteiten en niet melk! Vermijd daarom dierlijke eiwitten en natrium. Eet veel fruit, groenten, plantaardig voedsel en bonen. Op die manier kan je osteoporose voorkomen!

En verder. Volgens medisch onderzoek kunnen grote hoeveelheden zuiverproducten de capaciteit van de enzymen overtreffen wat prostaatkanker kan veroorzaken. Vlees en zuivel geeft een verhoogd kans op prostaatkanker.
 
Doe niet aan zuivel diëten. Hoge calciuminname kan prostaatkanker veroorzaken. Ook te weinig vitamine D verhoogt de kans op kanker. Het beste is om vitamine D via de zon op te nemen, maar als je in een te bewolkte omgevning woont, maak gebruik van een vitamine D supplement.
 
Wat betreft melk en cholesterol. Melk is hypercholesterolemischer [een te hoog cholesterolgehalte] dan vlees, omdat het meer zuren bevat. Verder bevatten melk, yoghurt en ijs een groot hoeveelheid insuline wat vergelijkbaar is met witbrood.
Melk verhoogt het gewicht.
 
Drink niet te veel en dagelijks sjoamelk en eet niet dagelijks tofu. Kokos en rijsmelk is beter dan soja.
Eet bonen en amandelen. Zij zijn rijk aan calcium. 
 
10 dingen veroorzaken recente ziektes die weer terugkomen: rundvlees, eieren, vet vlees, gegrild vlees. Het lichaam is namelijk nog te zwak en kan al dat zware voedsel moeilijk verteren. 
 
Iets lekkers na het eten
Volgens de RaMBaM is na de maaltijd het eten van een kleine hoeveelheid van iets zoets, zoals een stukje chocola, goed voor ons. 

Vlees
Kip is gemakkelijker te verteren dan vlees. Violgens de RaMBaM bevat kip minder cholesterol en vet dan vlees. 
Dierlijke vet is slecht voor je gezondheid.
 
Met het eten van lever moet je uitkijken. Lever bevat cholesterol en gifstoffen. 
 
De RaMBaM leert ons dat er goede en slechte vetten bestaan. Avocado en zuivere olijfolie bevatten goede vetten. 
Eet vlees van dieren die in de natuur opgroeien [of natuurlijk opgroeien] en niets van de bio-industrie. 
Een keer per week vlees eten is volgens de RaMBaM voldoende!
 
Vlees is namelijk de belangrijkste reden voor afbraak van botten en osteoporose.
 
Vis
Volgens de RaMBaM behoort vis tot ongezond voedsel. Zeker voor de ouderen. In het bijzonder grote vissen en vissen uit slecht water. Grote vissen leven langer en hebben dus meer tijd om meer kwik in te slikken. Zwangere en zogende vrouwen moeten echt voorkomen grote vissen te eten. 
 
Eet kleine vissen uit rivieren met wit vlees. Maar eet het niet te veel. Want tegenwoordig zijn alle rivieren en zeeën sterk bevuild waardoor de vis kwik, nikkel en andere zware metalen bevat. Kwik in de wateren worden ook veroorzaakt door luchtbevuiling. Vis absorberen deze methylkwikvergiftiging. Bovendien veroorzaakt kwik vulkaanuitbarstingen.

Ondanks alle feiten, overtuigen de voedselindustrieen ons middels hun aantrekkelijke commercials om juist zuiver en vis te eten. De meeste mensen geloven deze leugens. Het tegendeel is echt waar. Wat je op zijn minst moet doen is het verminderen van zuivel en het eten van vis en vlees beperken tot hooguit 1 keer per week!
 
Nog meer weten over onze gezondheid volgens de RaMBaM? Luister naar de volgende sjioer van Rabbi Jonathan Rietti. Deze sjioer is op HIER te beluisteren of te downloaden. Het is in het Engels.
Bezoek de website van Rabbi Rietti op: Jewish Inspiriation

© Jodendom-online 2011-2014

Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.