15 Adar II 5784 | 24 februari 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Gids voor het omertellen
Publicatiedatum: woensdag 04 mei 2011 Auteur: Devorah n.a.v. היום יום אחד Spiritual Guide to Counting the Omer van Rabbi Simon Jacobson | 1.378 keer gelezen
Omer tellen, Redactie, Mitswes [geboden] doen »

Je zal dan tellen vanaf de dag die de *Sjabbat opvolgt,
vanaf de dag dat je de schoof, waarmee gewuifd wordt, hebt gebracht; zeven volmaakte Sjabbatot zullen het zijn.

Wajjiqra/Lev. 23:15

*verwijzend naar Pesach, daar ook jamiem toviem; feestdagen 'Sjabbat' genoemd worden
**een keer per week is het Sjabbat, dus zeven Sjabbatot zijn zeven weken

Inleiding
Vanaf Pesach tot aan Sjavoe'ot tellen wij zeven weken de Omer. Vanuit de uittocht uit Mitsrajiem; Egypte [Pesach] tot aan het ontvangen van de Tora [Sjavoe'ot], beslaat een proces van 49 dagen. Deze periode van 49 dagen wordt “Sefirat Ha'omer” genoemd, het “tellen van de Omer”.

Wat is een omer?

Een omer was een een maat van gerst [bij benadering twee kwarten] dat door de Joden als een mincha of mariev offer [middag of avondoffer] dagelijks werd gebracht vanaf de tweede Pesach dag. Vervolgens ging men zeven weken, 49 dagen tellen tot aan Sjavoe'ot dat op de 50e dag plaats vindt waar men het ontvangst van de Tora op Sinaj viert.

Nu, zonder de Bejt Hamiqdasj [de Tempel] en haar offers, blijft men na Mariev in de periode van Sefirat Ha'omer omertellen. Er wordt eerst een broche [zegen] uitgesproken en dan wordt het getal van die dag uitgesproken. In feite is het ook een uiting van de volle verwachting op het ontvangen van de Tora tijdens Sjavoe'ot.

Toen het Joodse volk nog in Mitsrajiem als slaven leefden, waren zij niet alleen lichamelijke slaven van het Egyptische volk, maar ook spirituele slaven van het Egyptische cultuur waar losbandigheid en afgoderij centraal stonden. In die wetenschap moest het Joodse volk niet alleen lichamelijk bevrijd worden, maar ook spiritueel. 49 stadia van onreinheid lag op het Joodse volk en iedere dag vanaf de bevrijding uit Mitsrajiem, wat grenzen en beperkingen betekent, werd het volk spiritueel beetje bij beetje bevrijd. Dit totdat zij na 49 dagen een hoge mate van spiritualiteit behaalden dat hen klaar had gemaakt om de Tora te ontvangen.

Deze periode van 49 dagen was er een van intense karakter verfijning. Iedere dag was 1 tree van de ladder naar hogere spirituele reinheid.

Dit geldt ook voor vandaag. In deze diaspora zijn wij slaven van de maatschappij en onze eigen tekortkomingen. De Sefirat Ha'omer helpt ons in deze periode onze karakters te verfijnen waardoor wij iedere dag een stap dichterbij komen om ons open te stellen voor de Tora en haar mitswes [zie “G'd, behoed mijn tong voor kwaadspreken”... en verder]

Door Sefirat Ha'omer kunnen we ons klaar maken voor Matan Tora, het ontvangen van de Tora tijdens Sjavoe'ot waardoor wij ook een persoonlijke vrijheid mogen ervaren.

1   |   2      »      
Pagina index:
Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.