15 Chesjwan 5782 | 21 oktober 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Week 5 dag 4 Netzach van Hod
Publicatiedatum: donderdag 05 mei 2011 Auteur: Devorah n.a.v. היום יום אחד Spiritual Guide to Counting the Omer van Rabbi Simon Jacobson | 1.077 keer gelezen
Omer tellen, Redactie, Mitswes [geboden] doen »

"Vandaag is het 32 dagen, dat zijn 4 weken en 4 dagen van de Omer”

Netsach van Hod: bescheidenheid zijn in je nederigheid

 Nederigheid en bescheidenheid mogen niet leiden tot zwakte en onzekerheid.

Onderzoek de kracht en doorzettingsvermogen van je nederigheid. Is je nederigheid sterk genoeg voor uitdagingen? Blijf ik bij mijn standpunten staan of ben ik vanuit mijn nederigheid flexibel?

Netsach van Hod onderstreept het feit dat ware nederigheid van jou geen deurmat maakt waarover iedereen mag wandelen. Nederigheid wordt niet als een zwakte gezien waardoor mensen misbruik van je maken. Integendeel, nederigheid maakt van jou een krachtig mens.

Oefening van vandaag: laat de kracht van je nederigheid zien door actief mee te doen aan een goed doel of zelf een goed doel op te zetten.

Hod
Nederig en luister. Als doorzettingsvermogen de motor van het leven is, dan is nederigheid de brandstof. Als Gevoerah aan Chesed focus geeft, dan geeft Hod aan Netsach richting. Nederigheid is is de stille partner van doorzettingsvermogen. De kracht is de zwijgzaamheid. Haar pracht is in haar antwoord.

Nederigheid – en de daaruit voortvloeiende opbrengst – moet niet verward worden met zwakte en een gebrek aan eigenwaarde. Nederigheid is bescheidenheid: het is de erkenning [hoda'ah] dat je tegen Hasjem zegt “dank Je wel”. Zo her- en erken je je eigenschappen, kwaliteiten en kracht, maar dat deze wel door Hasjem gegeven is waardoor deze eigenschappen, kwaliteiten en kracht niet jouw eigendom zijn. Dit is die erkenning [hoda'ah].
Nederigheid is bescheidenheid. Het is de erkenning hoe klein je bent maar ook de realisatie hoe groot je kan worden, waardoor de nederigheid ontzagwekkend wordt.

Doorzettingsvermogen krijgt haar energie vanuit nederigheid. Menselijke doorzettingsvermogen gaat net zover als je eigen tolerantiedrempel. Het is de erkenning dat jouw krachten van een Hoger Niveau komt, jou kracht geeft waardoor je dingen bereikt die voor je ondenkbaar was. Dit is een deel van het G'ddelijke doorzettingsvermogen.

Wanneer je opgeblazen bent en denkt dat je heel wat bent, ben je een emmer dat al vol is van zichzelf. Hierdoor is het niet mogelijk om G'ds krachten aan die van jou toe te voegen. Wanneer je leeg bent, dan ben je in staat heel veel van Hasjem te ontvangen waardoor je niveaus bereikt die ondenkbaar zijn. Nederigheid is de sleutel tot transcendentie; om verder te reiken dan jezelf. Enige ware nederigheid geeft je de kracht van de totale objectiviteit.

Nederigheid is gevoeligheid. Een gezonde schaamte dat komt vanuit de erkenning dat je beter kan worden dan je al bent en dat je meer van jezelf mag verwachten.

Hoewel nederigheid stilte betekent, is het geen leegte. Het is een dynamische uiting van het leven dat alle zeven kwaliteiten van vriendelijkheid, discipline, schoonheid, doorzettingsvermogen, nederigheid, fundament en soevereiniteit. Nederigheid is actief en niet passief.

Pagina index:
Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.