12 Siewan 5784 | 18 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Kan verdoofde slachting volgens de Halacha?
Publicatiedatum: donderdag 16 juni 2011 Auteur: Dayan mr. Drs. R. Evers | 2.113 keer gelezen
Halacha, Sjechita [rit. Slacht], Opperrabbijn R. Evers »

met dank aan de heer R. Vis voor research en schrijven

Laat ik er geen doekjes om winden: verdoofde slachting kan niet volgens de halacha, de Joodse wet. Het Verenigd Europa wil de sjechita aan banden leggen. In Nieuw-Zeeland worden alle dieren voor Hallal sinds kort wel verdoofd. De Tora is twee millennia ouder dan de Koran. Kan zoiets bij ons? Nee, de halacha zegt dat een dier bij volle bewustzijn moet zijn op het slachtmoment. Dat een Rabbijn ooit eens een verdoofde sjechita onder extreme noodtoestand heeft toegestaan, terwijl alle gezaghebbende Rabbinale autoriteiten dit hadden verboden, is zeker geen bewijs, dat de Tora dit toestaat.
Waar gaat het om? Het Jodendom propageert een onverdoofde sjechita. Wij stellen kort maar krachtig de formule `Sjechita = stun, dispatch & exsanguine ineen’. De Joodse manier van slachten valt volledig onder de definitie van een menswaardige sjechita, het is namelijk verdoving, dood en ontbloeding in één snelle handeling.

Het geheim van de Joodse slacht is het werkelijk vlijmscherpe mes, waarmee geslacht wordt. Het dier voelt er niets van net zoals een mens er niets van voelt. Ik neem u ten bewijze mee naar een nieuwsbericht van 4 februari 2008 uit Venlo. Een 28-jarige carnavalsvierder in stierenvechterspak heeft zaterdagavond in een eetcafé op de Parade in Venlo een 47-jarige man de keel doorgesneden. Dat meldde de politie zondag. Het slachtoffer had eerst niet door dat hij een snijwond van ongeveer 10 centimeter had. Omstanders wezen hem erop en brachten hem naar het ziekenhuis. Volgens de politie heeft het slachtoffer veel geluk gehad dat hij de snijwond overleefde: de messentrekker had de slagader maar net gemist.

De EU-commissie concentreerde zich de afgelopen jaren op vijf onderwerpen rond de sjechita. Dit kwam op de agenda van de Europese Unie door de misstanden bij de Hallal-slacht en door het inmiddels zeer diervriendelijke bewustzijn van de West-Europeanen.

Pagina index:
Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.