12 Ijar 5784 | 20 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Tsenioet - de Joodse manier van kleden - tegenwoordig
Publicatiedatum: woensdag 22 juni 2011 Auteur: Dayan mr. Drs. R. Evers | 2.549 keer gelezen
Opperrabbijn R. Evers, Hoofdbedekking, Tsenioet [Ingetogenheid en Privacy] »

Sjeitelshop

De eerste Tora-afdelingen – Bereesjiet en Noach – handelen over de zondeval van de eerste mensen in het Paradijs, waardoor kleding noodzakelijk werd en de onzedelijkheid van de mensheid vlak voor de Maboel - zondvloed. Een goede aanleiding om ons eens te verdiepen in het Joodse begrip tsenioet.

Tsenioet – letterlijk: ingetogenheid - is het eerste waarmee een buitenstaander geconfronteerd wordt wanneer hij traditionele Joden ontmoet. Lange rokken, lange mouwen, zwarte broeken, sjeitel (pruik). Over het algemeen maakt de buitenstaander drie denkfouten. Velen denken dat het er om gaat om de man te beschermen. Anderen veronderstellen, dat tsenioet alleen voor vrouwen bestemd is en een derde groep meent dat tsenioet niks anders is dan een dress-code. Het eerste misverstand is niet zo vreemd. Tsenioet wordt meer benadrukt voor dames. Het gaat meestal over de vraag wat het effect van de vrouwelijke verschijning is op mannen uit de omgeving. Toch is dit een reductie van de werkelijkheid. Tsenioet is iets wat iedereen aangaat. Tsenioet is meer dan alleen maar de lengte van de rok. Het gaat uiteindelijk om spirituele groei en in een wat breder verband de psychische gezondheid van onze gemeenschap. Net zoals de zegeningen van de Sjabbat-rust kan tsenioet alleen maar begrepen worden door het te praktiseren. Men moet anders durven zijn dan de omgeving. Gila Manelson, auteur van `Outside, inside’ is expert op dit gebied: ”Een relatie, die voornamelijk gebaseerd is op uiterlijk, kan desastreus uitpakken”. In haar boek komen ook veel psychologische aspecten aan de orde.

 

Pagina index:
Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.