12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Rosj Hasjana en Jom Kippoer: Op zoek naar onszelf
Publicatiedatum: donderdag 11 augustus 2011 Auteur: Dayan mr. drs. R. Evers | 1.303 keer gelezen
Rosj Hasjana, Jom Kippoer, Opperrabbijn R. Evers »

Een aantal jaren geleden besprak Rabbi Kalman Pack de problemen van de mensen, die moeite hebben met het volgen van de sjoeldienst op de Jamiem Nora’iem, de Hoge Feestdagen. Zo suggereerde hij dat me`at bekawwana tov joteer meharbee blie kawanna - vijf minuten gebed met begrip, gevoel en persoonlij­ke involvement belangrijker is dan vijf uur lippendienst.
Ook benadrukte hij dat je onmogelijk van jezelf kan verwachten, dat je door ieder gebed diep emotioneel geraakt wordt. Ben je niet goed in het Hebreeuws? Maak je geen zorgen! G’d begrijpt elke taal. Als een liefhebbende ouder weet G’d wat er in je hart omgaat.

Rabbi Pack gaat verder met de suggestie dat het belangrijk is om juist bij stukken die je speci­fiek raken langer stil te staan. Laat de woorden tot je doordringen, voel ze. En als je echt dapper bent, sluit je ogen dan en zeg de woorden telkens weer opnieuw. Ben je bang achter te raken? Bij het volgende gebed kun je zo weer inspringen. Realiseer je, zo gaat Rabbi Pack verder, dat er miljoenen en miljoenen Joden wereldwijd juist op deze dag de sjoel bezoeken. Door je aanwezigheid laat je duidelijk je commitment aan het Jodendom en het Joodse volk blijken.

Pagina index:
Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.