13 Kislew 5783 | 06 december 2022
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Het verband tussen Kohaniem en DNA
Publicatiedatum: dinsdag 12 juni 2007 Auteur: Rabbi Yaakov Kleiman | 938 keer gelezen
Wetenschap »

Dr. Karl Skorecki, een Kohen uit Oost-Europese ouders, was op een ochtend in sjoel. De Kohen die op die ochtend voor Tora werd opgeroepen was een Jood van Sefardische achtergrond, wiens ouders geboren waren in Noord Afrika. Dr. Skorecki keek naar de fysieke eigenschappen van de Sefardische Kohen en beschouwde zijn eigen fysieke eigenschappen. Zij waren verschillend van aard, huidskleur, haar en kleur ogen. Maar beiden hadden een traditie dat zij een Kohen waren, directe afstammelingen van één man - Aharon, de broer van Mosjé (Mozes).

Kohaniem (meervoud van Kohen) zijn de priesterfamilie van het Joodse volk, leden van de stam van Levi. Het boek Exodus en Leviticus beschrijft de verantwoordelijkheden van de Kohaniem, hetgeen de Tempeldienst inhoudt en het zegenen van het volk. De Tora (de vijf eerste boeken van de Bijbel) beschrijft de zalving van Aharon, de broer van Mosjé, als de eerste Hoge Priester (Kohen Gadol). Volgens de Joodse traditie, gebaseerd op de Tora, zijn alle Kohaniem directe afstammelingen van Aharon. De afstammingslijn van de Kohaniem is patrilineair -- dat wil zeggen, ze werden over geërfd van vader op zoon, zonder onderbreking, over 3.300 jaar, of meer dan 100 generaties.

Dr. Skorecki bedacht: "Volgens de traditie hebben deze Sefardische Kohen en ik een gemeenschappelijke voorvader. Zou die lijn gehandhaafd kunnen zijn sinds Sinaï en gedurende de lange ballingschap van het Joodse volk?" Als een wetenschapper vroeg hij zich af of een dergelijke bewering getest kon worden. Dr. Skorecki, die een nefroloog is en een topresearcher aan de Universiteit van Toronto en het Rambam Medische Centrum in Haifa, was betrokken bij de doorbraak in moleculaire genetica die een doorbraak betekende in de geneeskunde en de studie van de biowetenschappen. Hij was ook op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen in de DNA-analyse voor de studie van de geschiedenis van volken en de diversiteit van volken.
Dr. Skorecki veronderstelde een hypothese: wanneer de Kohaniem afstammen van één man, dan hebben zij een gemeenschappelijk stel genetische merktekens -- een gemeenschappelijk haplotype, namelijk die van hun voorvader, in ons geval van Aharon HaKohen HaGadol.

Pagina index:
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.