12 Tammoez 5784 | 18 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Het leven van Maran Posek Hador Hagaon Harav Elyashiv
Publicatiedatum: zondag 22 juli 2012 Auteur: Redactie | 2.359 keer gelezen
Halacha, Personen, Redactie »

Al decennia lang wordt Rabbi Moshe Feinstein beschouwd als 's werelds leidende arbiter van de Joodse wet, maar Maran Posek Hador Hagaon Harav Elyashiv wordt de "Premier Posek" van deze generatie genoemd. De beslissingen van de Maran werden gehonoreerd, zo niet altijd opgevolgd voor de Litvische Charediem [Litouwse Jodendom]. Maar hij beïnvloedde ook de Chassidische, de Mizrachi en Sefardische Joden.
Mensen beschouwde hem haast als een engel.

Als enig kind na 17 jaar huwelijk, werd Yosef Shalom Elyashiv op Nissan 1, 5670 [10 april 1910] in Šiauliai, Litouwen geboren. Zijn vader was Avraham Erner van Gomel, Belaroes. Chaya Musha Elyashiv was zijn moeder. Rav Elyashiv's grootvader van zijn moeders kant was de beroemde kabbalist 'Ba'al HaLeshem', ook wel bekent als Rav Shlomo Elyashiv [Eliashoff], bekent om zijn werk 'Leshem Shevo V’Achlama' [hij dicteerde deze aan Rav Elyashiv], die in maart 1926 overleed.

Op jonge leeftijd besloten de ouders van Rav Elyashiv alijah te maken. Op aanraden van de Chofets Chaim heeft zijn vader de achternaam van zijn schoonvader aangenomen om zo op een makkelijkere manier aan een certificaat te kunnen komen waardoor zij in het Britse Mandaat van Palestina zouden kunnen wonen. In dit proces is de eerste Opperrabbijn van het Britse Mandaat Palestina – Rav Abraham Isaac Kook (1865–1935) ZT”L – betrokken geweest.

Jaar na zijn aankomst in Israël, was Rav Elyashiv Bar Mitswah’ed. Hij werd ingeschreven aan de Ohel Sarab Beit Midrash, waar hij de respect van Rav Kook afdwong gezien zijn haast een onwerkelijke begrip en retentie van de Talmoed had. Daarom werd hij al op jonge leeftijd als een genie beschouwd.

Toen de Maran op huwbare leeftijd kwam, zorgde Rav Kook voor een buitengewone uitstekende siddoech. Op negentienjarige leeftijd trouwde Rav Elyashiv met Sheina Chaya, de dochter van de beroemde 'Tsaddik van Jeroesjalajiem' [Rav Aryeh Levin ZT”L]. Rav Kook was hun mesader Kiddoesjien.

Huis van de ouders van Rav Elyashiv.

Na zijn chassene vroeg de Maran aan zijn vrouw of hij ongestoord kon wijden aan Talmoed Tora in plaats van het doen van klusjes. De dochter van de Tsaddiek van Jeroesjalajiem was zeer verheugd met dit verzoek. "Hoe lang heb je nodig?" vroeg ze. "Duizend dagen," antwoordde hij. Sindsdien leerde de Maran de afgelopen 80 jaar 16-20 uur Tora en was zijn vrouw zijn partner om een groot Gadol te worden.

Op een dag kwam zijn schoonvader langs, Rabbi Aryeh Levin ZT"L. Rebbetsin Elyashiv diende haar vader en man avondeten op. Haar vader vermaande haar dat zij haar man niet behandelde als een Talmied Chacham. "Waarom serveer je het eten gewoon niet in de eetkamer?" Zij wilde haar man niet storen in zijn lernen en heeft zelf deze beslissing daarom genomen.

Samen met Sheina Chaya kreeg de Maran zeven dochters waarvan zes met vooraanstaande rabboniem trouwden. Een voorbeeld is Rebbetzin Bat-Sheva Kanievsky. Zij trouwde een van de grootste leiders na Rav Elyashiv van deze generatie de Posek Shmaryahu Yosef Chaim Kanievsky sjlita [1928] – ook wel bekend als Reb Chaim, de zoon van de Steipler Gaon. Helaas overleed de zeer geliefde dochter van Rav Elyashiv op Chol Hamo'ed Soekkos 5772/2011 onverwachts aan een hartaanval. Als of zij wist wat er stond te gebeuren, heeft zij tijdens Chol Hamo'ed haar – toen 101 jarige – vader bezocht. Een andere dochter is getrouwd met een zoon van Rav Shlomo Zalman Auerbach.

Tragiek heeft Rav Elyashiv niet gespaard. Ondanks Rav Elyashiv nog vijf zonen had, is 1 kind aan een ziekte gestorven en in 1948 is een van zijn dochters – Rivkah – vermoord tijdens Jordaans vuur.

Zijn vrouw Sheina Chaya overleed in 1994.

Pagina index:
Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.