6 Siewan 5781 | 17 mei 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Elloel: het einde van het Joodse jaar
Publicatiedatum: zondag 19 augustus 2012 Auteur: Redactie | 1.225 keer gelezen
Eloel, Redactie »

In de regel valt de Joodse maand Eloel in augustus of september. Het is de laatste maand van het Joodse jaar, zoals de niet-joden december als einde van het jaar beschouwen.

Eloel is de maand van zelfonderzoek en je voorbereiden op het nieuwe Joodse jaar dat met Rosj Hasjana en Jom Kippoer aanvangt. Eloel wordt beschouwd als de maand van tesjoeva waarin je een rekening opmaakt [chesjbon] van de goede en minder goede daden van het afgelopen jaar. Wanneer je deze duidelijk in kaart hebt gebracht, kun je tesjoeve doen [met berouw terugkeren tot Hasjem] met de steevaste hoop dat het nooit te laat is omdat je je lot kunt veranderen door te dawnen waardoor vergeving onvermijdelijk is.

Eloel is meer dan een maand van tesjoeve en zelfonderzoek. Het is de maand van G'ddelijk bevalligheid. Het is de moment dat Mosje 40 dagen op Sinaj dawnende voor G'ds Genade en Vergeving. Nog nooit is een mens zo dichtbij Hasjem geweest als Mosje. Hasjem onthulde aan Mosje Zijn geheime 13 Attributen van Medelijden [Sjmot/Ex. 33:18-34:8]. De dagen van Eloel worden daarom ook de Dagen van genade of Dagen van compassie genoemd, omdat dit de periode was dat Hasjem open stond om Mosje smeken aan te horen en hem zelfs te verhoren. Mosje kreeg voor het volk vergeving en vernieuwing. Sindsdien is Eloel de maand van G'ddelijke genade en vergeving.

Eloel bevat veel kracht. Het is een hele maand ejs ratson [tijd van gunst] wanneer je dawnent. Hasjem is tijdens een ejs ratson sneller genegen te verhoren. In het geval van de maand Eloel komt dit omdat “de Koning in het veld is en de mensen met plezier ontmoet”. Die 13 Attributen van Medelijden van Hasjem straalt op ieder individu. Eloel brengt de intense liefde tussen Hasjem en Zijn volk aan de oppervlakte. Dat is de reden waarom deze maand en de hele periode van 40 dagen inclusief Jom Kippoer toegewijd is met speciale gebeden, de sjofar, zelfonderzoek en tesjoeve.

Pagina index:
Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.