1 Tisjri 5783 | 26 september 2022
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Waarom acht dagen Chanoeka
Publicatiedatum: donderdag 06 december 2012 Auteur: Dayan mr. drs. R. Evers | 954 keer gelezen
Chanoeka, Opperrabbijn R. Evers »

Waarom vieren wij acht dagen Chanoeka? De eerste dag vond er immers geen wonder plaats omdat er voldoende reine olie in het kruikje aanwezig was?

Vele antwoorden:
Op deze vraag worden vele antwoorden gegeven waarvan er enkele zullen volgen. Het eerste antwoord luidt dat de eerste dag Chanoeka als Jom Tov gevierd wordt omdat op 25 Kislew 164 voor de gewone jaartelling de uiteindelijke overwinning op de vijand behaald werd. Ook bij Poeriem wordt de dag waarop de vijand verslagen werd gevierd. De overige zeven dagen zijn vanwege het wonder van het kruikje olie dat gevonden werd met een zegel van de Hogepriester (Koheen Gadol).

Het tweede antwoord luidt dat het al een wonder was dat er nog een kruikje reine olie met een zegel van de Koheen Gadol gevonden werd. Dat was de reden van het vieren van de eerste dag, waarna er nog zeven dagen bij kwamen omdat de olie veel langer bleek te branden dan met de olie van dat ene kruikje.

Een derde antwoord wil dat de olie uit het gevonden kruikje in acht kleine hoeveelheden verdeeld werd zodat er iedere dag genoeg olie was om de Menora korte tijd te laten branden. Er waren acht dagen nodig om nieuwe reine olie te bereiden. Volgens dit derde antwoord bestond het wonder hierin dat het beetje olie voor iedere dag de hele nacht door brandde.

©Dayan Evers 2012

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.