13 Tisjri 5782 | 19 september 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Mattatyahu's heldenmoed
Publicatiedatum: maandag 10 december 2012 Auteur: Rabbi Lazer Brodi | Vertaling door Devorah | 942 keer gelezen
Chanoeka, Geloof en vertrouwen in Hasjem »

Het heilige graf van Mattatyahu zoon van Jochanan, de Hogepriester (Cohen HaGadol), vader en geestelijke leider van de Makkabeeën

Mattatyahu Cohen HaGadol, die we herinneren iedere keer dat we de "Al Hanissiem" gebed te zeggen tijdens Chanoeka, ligt begraven in een grot in een bos, op ongeveer een kilometer ten noorden van Highway 443 in de buurt Mevo Modiin.

Mattatyahu en zijn zonen vochten een dubbele oorlog - niet alleen tegen de Syrische Grieken, maar ook tegen de 95% van het Joodse volk geassimileerd waren tot Hellenisten. Maar vanwege zijn standvastige, onwankelbare en compromisloze toewijding aan Hasjem, zijn emoena [onwrikbare G'ds vertrouwen], de Tora en zijn vaderland Israël, was hij in staat om alle obstakels te overwinnen, het vasthouden van het vuur van emoena en de totale toewijding inboezemen in de harten van zijn dappere zonen en dochter.
Waar haalde hij zijn kracht en moed vandaan?

Niets geeft een mens kracht als helderheid van de waarheid. Een persoon die de waarheid kent en die leeft volgens de waarheid is zo sterk als een leeuw. Hij wilt onder geen beding in een leugen leven, dus als je hem de weg van de waarheid afneemt, zal hij zijn leven niet meer de moeite waard vinden. Dat is waarom onze voorouders in iedere generatie bereid waren om hun laatste adem en hartslag op te offeren om de hele weg terug te gaan naar onze voorvader Abraham. Dit voor ons geloof in Hasjem en onze Tora.

Mattatyahu en zijn zonen Yehuda, Elazar, Shimon, en Yonatan kenden de waarheid. Voor een dienaar van Hasjem, is het leven waardeloos zonder Tora, emoena, en heiligheid. De Hellenisten misleidden zichzelf terwijl zij probeerden om de waarheid te vervalsen en de Syrische Grieken te sussen. Echter de de Syrische Grieken wilden de waarheid vernietigen en deze te vervangen voor een leven dat lichamelijke voorzieningen nastreeft.

Heeft Hasjem onze zielen naar deze nederige aarde gestuurd alleen maar voor een of ander stuk biefstuk, een affaire met het andere geslacht of een andere NBA-wedstrijd? Degenen die hun leven verspillen in het najagen van materiële begeerten zijn noch tevreden, noch voldaan. Wat erger is, zij hebben geen minuut tijd besteed om de waarheid helder voor ogen te krijgen.
55 cm. grote biceps geven je geen moed, waarheid en emoena wel.

Als de premier van Israël de waarheid zou verduidelijken, zou er geen internationale druk vanuit de wereld komen die hem weer enkele millimeters heen en weer doet slingeren. Als je aan een tiener de waarheid verduidelijkt, dan zou hij 'nee' zeggen tegen stomme beslissingen van zijn leeftijdsgenoten. Als een Jood buiten Israël de waarheid zou nastreven en zich afvragen wat Hasjem werkelijk van hem wilt, zou hij beginnen met het plannen om zo snel mogelijk aliyah te doen. Als de vrouw de waarheid zou kennen, kan het haar niet schelen wanneer haar buren haar 'nebbi' of 'jachna' zou noemen, omdat zij de manier waarop Hasjem wilt hoe zij haar jurk draagt graag appreteert.

Mattatyahu en zijn zonen waren meesters in het verduidelijken van de waarheid. Ze waren niet bereid om zelfs enkele minuten van hun leven zonder de waarheid te moeten leven. Dat is waarom ze de moed hadden om een vrijwel onmogelijke oorlog te voeren. En dat is waarom ze hebben gewonnen.

Terwijl we ons koesteren in het heilige licht van de Chanoeka kaarsen, laten we nadenken over de werkelijke betekenis van dit prachtige feest wordt herdacht en dat is het wonder waarin de weinige boven velen – en de zuivere boven de onzuivere prevaleren, maar ook dat het licht de overhand krijgt op de duisternis. Laten we niet de toewijding en betrokkenheid van Mattatyahu en zijn zonen vergeten. Laten we ons versterken door hun fakkel van de Tora en de waarheid te dragen, ongeacht wat het ons kost. We kunnen het. Alles wat we nodig hebben is emoena.

Chanoeka sameach!

©Rabbi Lazer Brodi 2012

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.