6 Siewan 5781 | 17 mei 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Het leven van onze Aartsvaders in het teken van de toekomst van het Joodse volk
Publicatiedatum: woensdag 19 december 2012 Auteur: Dayan mr. drs. R. Evers | 764 keer gelezen
Parasja, Opperrabbijn R. Evers »

Joseef gaf zijn broers ieder twee gewaden om als broers van de onderkoning representatief voor de dag te kunnen komen en hun gescheurde kleding te vervangen. Maar aan Benjamin gaf Joseef vijf stel mooie gewaden (45:22). Joseef had gezien welke desastreuze gevolgen voortrekken had gehad voor zijn eigen positie tussen de broers.

Voortrekken?
Hoe kon Joseef zijn broer Benjamin voortrekken door hem als enige vijf stuks kleding te geven? Joseef had de broers op de proef gesteld. Met gevaar voor eigen leven hadden de broers nu Benjamin willen redden uit de handen van de `wrede onderkoning’. Hun zonde van de verkoop van Joseef, de andere broer van moeder Racheel, was nu uitgeboet.

Geen spoor van jaloezie
Het kan zijn, dat Joseef – na de dramatische ontknoping – bij zijn broers geen spoor van jaloezie meer bemerkte en dit hiermee bevestigde. Benjamin was Joseefs volledige broer. De overige broers waren slechts halfbroers.

Mordechai
Maar er is meer...De Talmoed (B.T. Megilla 16b) stelt, dat Joseef Benjamin hiermee een hint gaf, dat van hem Mordechai zou afstammen, die gekleed zou worden in vijf koninklijke gewaden. Het was geen voortrekkerij maar een profetische hint aan Benjamin. Het leven van onze Aartsvaders en hun kinderen stond helemaal in het teken van de toekomst van het Joodse volk. Hier wordt daarvan een detail nader belicht.

©Dayan Evers 2012

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.