16 Tisjri 5782 | 22 september 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Esther en Mordechai verborgen in de Tora
Publicatiedatum: zaterdag 16 februari 2013 Auteur: Redactie | 1.374 keer gelezen
Redactie, Poeriem, De Namen van G'd »

Over een week zal Poeriem 'in alle hevigheid' losgebreken.

Oorverdovend lawaai zal in alle sjoels wereldwijd klinken wanneer tijdens het lezen van Megillat-Esther de naam 'Haman' wordt genoemd en  vele handjes zullen  na het lezen van Megillat-Esther naar de heerlijke Hamansoortjes grijpen.

Grappen
De komende week zullen vele onder ons de ene ultieme Poeriem-grap na de andere bedenken. Ik moet zeggen: vorig jaar ben ik zeker in twee grappen met open ogen ingetrapt en toen moest het Poeriemfeestje in onze kehille nog beginnen!

Verkleedfeest
De reden van het verkleedfeest tijdens Poeriem is omdat Meggilat-Esther vele verborgenheden kent. Niet alleen G'ds Naam ontbreekt in dat boek, maar Esther zelf heeft als koningin op het hof van Achasjwerosj ook een tijd lang verborgen geleefd. Koning Achasjwerosj wist immers in de eerste instantie niet dat Esther Joods was. Daarnaast verborg Haman zijn wrede plannen voor de koning Achasjwerosj. Het verkleden beeldt als deze verborgenheden uit.

Geschenken
Tijdens het feest geeft men elkaar eetbare geschenken (sjlachmones of misjloach matanot). Ook de armen en goede doelen misjloach matanot le-ewjoniem worden niet vergeten doordat men hen extra financieel steunen. Een feestelijk diner, se'oeda) met alcohol hoort er allemaal bij!

Maar er is nog iets bijzonders met betrekking tot de verborgenheid. Zoals Hasjem verborgen is in de Meggilat-Esther, worden de namen van Esther en Mordechai ook verborgen in de Tora genoemd.
De Megilla heeft precies kent 12.196 letters. De naam Esther begint met de 'Alef'. Als je het eerste woordje van de Tora neemt, bereesjiet, de alef in dit woordje staat voor de alef van Esther. Tel dan 12.196 verder, dan kom je precies op de samech uit. Tel nog eens 12.196 letters verder en je komt uit op tav. Tot slot nog eens 12.196 en je komt uit op de reesj.

Met Mordechai werkt het precies op dezelfde manier. Maar hoe? bekijk dit filmpje maar eens en luister maar goed. Want dit is een van de vele bewijzen dat de Tora niet had kunnen worden geschreven door een mens.

 

©Jodendom-online.nl 2013

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.