17 Niesan 5784 | 25 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Dansende Joden volgens de Baal Shem Tov
Publicatiedatum: zondag 05 mei 2013 Auteur: Redactie | 3.454 keer gelezen
Chassidiem en Chassidoes, Redactie, Leer van de Baal Sjem Tov »

Er werd aan de Baal Sjem Tov gevraagd waarom Chassidiem om de minste reden in zang en dans uitbarsten. "Is dit gezond gedrag?" De Baal Sjem Tov antwoordde met een verhaal.

Eens kwam een onbekende, maar een zeer talentvolle muzikant een stad binnen. Hij stond op de hoek van een straat en begon te spelen. Degene die stopten om naar hem te luisteren, waren niet in staat zichzelf los te maken. Binnen een korte tijd stond een grote menigte geboeid naar het luisterrijke muziek te luisteren. Nog nooit hadden zij zo iets moois gehoord. Al snel begon de menigte op de ritme van de muziek te dansen en de gehele straat veranderde in een massa dansende mensen. Een dove man passeerde de dansende massa en dacht: is de wereld gek geworden? Waarom springen de stedelingen op en neer, zwaaien zij met hun armen en draaien zij midden op de straat rondjes?

"Chassisiem", beëindigde de Baal Sjem Tov, "worden door de melodie -  dat uit ieder schepsel van Hasjem voortkomt - bewogen. Als hen dat in de ogen van de minder gevoelige oren gek maakt, zouden zij daarom moeten stoppen met te dansen?"

©Jodendom-online 2007

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.