14 Chesjwan 5782 | 20 oktober 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Hoe de Tora volgens de Baal Shem Tov tot stand kwam
Publicatiedatum: zondag 05 mei 2013 Auteur: Redactie | 2.575 keer gelezen
Chassidiem en Chassidoes, Redactie, Talmoed Tora, Leer van de Baal Sjem Tov »

"And Ezra opened the book in the sight of all the people" (Neh.8:5): Hagbah gelilah van de Torarol. Klik op de afbeelding.

Baal Sjem Tov leert ons dat de Tora in aanvang bestond uit ongeordende letters en dat zich hieruit de woorden, de zinnen en de hoofdstukken - zoals zij nu bekend zijn - voegden naarmate de gebeurtenissen waarvan zij vertellen, zich voltrokken.  De beschrijving van de schepping van Adam heeft zich gerangschikt op het moment dat de schepping van Adam tot stand kwam. Hetgeen inhoudt, volgens dezelfde opvatting, dat wanneer in de reeks ontwikkelingen die leidde tot het scheppen van Adam, er ook maar één onderdeel anders zou zijn gelopen, ook de tekst met het scheppingsverhaal anders zou hebben geluid. Niet het historische gebeuren, maar de rangschikking van ongeordende letters is door G'd voorbeschikt. Dit verklaart waarom je aan de Tora geen titel of jota mag wijzigen. De Tora is een weergave van G'ds geheime leven. De Tora is een gerangschikte opzameling van G'ddelijke Kracht die als geestelijke energie door de gehele Toratekst wordt vertegenwoordigd.

Hierdoor is de Tora een levend organisme.

(Bron: Legende van de Baalsjem)

©Jodendom-online 2007

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.