22 Aw 5782 | 19 augustus 2022
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Jom Kippoer volgens de Baal Shem Tov
Publicatiedatum: maandag 13 mei 2013 Auteur: Redactie | 2.741 keer gelezen
Chassidiem en Chassidoes, Jom Kippoer, Redactie, Leer van de Baal Sjem Tov »

De Baal Sjem Tov leerde dat voorafgaand aan Ne'ila-dienst op Jom Kippoer, men in de staat van vernauwde bewustzijn uit de machzor (Jamiem Toviem [feestdagen] gebedenboek) moet dawnen, vervolgens in  staat van *deveikoet de Ne'ila kan dawnen (Tzava'as HaRivash 39).

Het is de gewoonte de dag na Jom Kippoer om Gott's Nomen - Hasjems Namen - te noemen omdat wij dan stoppen in de Sjmoneh Esrej van de Tien Ontzagwekkende dagen Hasjem "Hamelech Hakodesj"- Heilige Koning - te noemen, maar nu noemen wij Hem dan HaE-l Hakodesj - de Heilige G'd (Eishel Avraham, Section II, Orach Chaim 624, geciteerd in Baal Shem Tov, Yom Kippur, 51).

*Deveikoet is een chassidische term voor verbinding. Het is een proces waarin iemand zijn oorsprong traceert totdat hij het punt bereikt waar de gescheiden indentiteiten ophouden. Je bent dan "opgeslokt" en "opgeheven" in de G'ddelijke essentie.

(Bron: David Sears "The Path of the Baal Shem Tov; early Chasidic Teachings and Customs en Opening the Tanya van rabbijn Steinsaltz)

©Jodendom-online 2007

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.