18 Aw 5782 | 15 augustus 2022
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Soekkot volgens de Baal Shem Tov
Publicatiedatum: maandag 13 mei 2013 Auteur: Redactie | 2.823 keer gelezen
Chassidiem en Chassidoes, Soekkot, Redactie, Leer van de Baal Sjem Tov »

De Baal Sjem Tov kon goede Soekkot bouwen: zij waren goed gebouwd en lekker warm (Kovetz Lubavitch 5, Sichas Chol HaMoed Succos 5706)!

De Baal Sjem Tov vond de schoonheid van zijn Soekkah zijn gasten. Dat waren eenvoudige Kabalas ol: "Dragers van het Hemelse Juk". Deze Joden hadden een enorme simcha in het uitvoeren van hun mitsvot, door eenvoudig geloof in G'd (Sichas L'eil Succos 5706, cited in Kesser Shem Tov, Hosafos, 112).

Je zult zeven dagen in een soekkah wonen... Wajjikqra/Lev. 23:22. Met andere woorden: jij moet de G'ddelijke Zeven dagen veroorzaken door  in jouw soekkah te wonen. Er zijn zeven G'ddelijke gasten die Oesjpizin genoemd worden, waarvan de lichten van de zeven lagere Sefiroth in de wereld geopenbaard worden. De Oesjpizin zijn: Avraham, Jitschak, Ja'aqov, Mosje, Aharon, Joseef en Dawied hamelech. De zeven Lagere Sefiroth zijn in 1 Kron. 29:11 te lezen.

(Bron: David Sears "The Path of the Baal Shem Tov; early Chasidic Teachings and Customs).

©Jodendom-online 2007

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.