8 Siewan 5783 | 28 mei 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Wat kies je? Goed of kwaad?
Publicatiedatum: maandag 10 juni 2013 Auteur: Lea Farkash | 1.580 keer gelezen
Lea Farkash, De Vrije Wil, [Im]moraliteit, Goed en Kwaad »

De Joodse geleerden vertellen ons dat Mashieach alleen zal komen in een generatie die ‘koelo zakkai’ of ‘koelo chajav’ (helemaal schuldig of helemaal waardig) zal zijn.

En aan de andere kant zijn er zoveel goede mensen in elke generatie zodat deze uitspraak onbegrijpelijk is.

Wat is de betekenis?

Rav Elya Weintraub zegt dat de Chafeets Chaim dit alsvolgt verklaard: “Iedereen onschuldig” en “iedereen schuldig” betekent dat iedereen zijn eigen mening en daden bepaald waardoor de wereld gepolariseerd zal worden. Een teken van de komst van de Mashieach is dat er in de wereld een volledige polarisatie zal zijn.
Iedereen zal kiezen waar ze thuishoren, met G’d – of G’d bewaar – het tegenovergestelde.

De eerste mens Adam was perfect. Goed en kwaad waren duidelijk gescheiden. Het kwaad kwam in de wereld na de zonde van het eten van de Eets Hada’at de boom van kennis. Nadat Adam van de Eets Hada’at heeft gegeten werden de grenzen tussen en goed en kwaad onduidelijk. De duidelijke scheiding was niet goed zichtbaar.

Elk mens is goed en slecht tegelijk.

Vaak kunnen wij het goede en kwade niet onderscheiden. Wij hebben een enorm gebrek aan zelfkennis. Soms zijn wij goed en soms minder goed.

Mashieach zal pas komen totdat wij het verschil precies weten tussen goed en kwaad en dat wij weten voor welke partij we kiezen.

Mensen klagen dat de ‘middenstand’ aan verdwijnen is. Alles wordt gepolariseerd. In zekere zin is dit goed nieuws want het is een duidelijk teken dat Mashieach heel dichtbij is. Wij moeten ervoor zorgen om aan de kant van het goede te staan.

Het meest intrigerende deel van alles is als Masjieach komt wij verrast zullen worden om te zien wie aan welke kant thuishoort, bij het goede of het kwade. Het zal helemaal duidelijk zijn en dit heeft niets met ons uiterlijk te maken want de Masjieach zal diep in het hart en ziel van elk mens kijken en daar is niets te verbergen.

Welke kant kies je?

Als jevandaag de Israelische kranten leest, zie je dat verhalen met betrekking tot de viering van homoparade de voorpagina’s heeft gehaald. Veel commentatoren “hebben geen enkel probleem met het homohuwelijk. ” Ik zal niet linken naar hen, omdat ik dat niet wil - het is schaamteloze propaganda voor datgene wat de Schepper van de wereld een gruwel noemt.

Als je vervolgens de  ’religieuze’ kranten of sites lees, dan gaat het over de ‘vrouwen van de Muur’. En alleen op deze sites zal je ontdekken waarom er zo’n “lage opkomst” van vrome Joden bij de Kotel vandaag is geweest. De politie heeft  de toegang voor de religieuze joden bij de Kotel vandaag ontzegd. Dit werd gedaan om de  ”de rechten” van een handvol feministische dames te beschermen tijdens hun samenkomst. Als deze vrouwen enig idee zouden hebben hoe je toenadering van G’d kan bewerstelligen dan zullen zij wel geshokeerd zijn door het resultaat dat zij de toegang tot de meest heilige plaats voor andere Joden ontzegd hebben.

Al deze dingen zijn testen die bedoeld zijn om ons te dwingen  een ??kant te kiezen . Er is de illusie van de werkelijkheid in de materiële wereld waarin de mens en zijn intellect de  moraliteit bepaald en dan is er de waarheid  de ‘geestelijke werkelijkheid’ die  verscholen is  binnen de regels van de Schepper en in Zijn Thora.

Dezelfde “werkelijkheid” bestaat voor ons allemaal.

Welke kant kies je?

Pagina index:
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.