12 Tammoez 5784 | 18 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Het geheim van de overleving van ons volk volgens de Lubavitcher Rebbe
Publicatiedatum: maandag 10 juni 2013 Auteur: Redactie | 4.024 keer gelezen
Chassidiem en Chassidoes, Redactie, Poeriem, Leer van de Lubavitcher Rebbe, Assimilatie »

Rebbe Menachem Mendel Schneerson Z"L  leerde het volgende: Wat is het geheim van de overleving van ons volk?

Het verhaal van Poeriem, zoals verteld in het boek Esther, geeft ons een duidelijke analyse van het 'Joodse probleem'.

In alle tijden waren er Hamans, maar we hebben hen - G'd dank – overleefd. Waarin schuilt het geheim van ons overleven?

Poeriem leert ons de eeuwenoude les, dat nu zelfs actueel is. De les is dat ons verdriet niet door assimilatie[zelfs niet na meerdere generaties], een ontsnapping uit de handen van de Hamans en de Hitlers biedt, noch is iedere Jood in staat te ontsnappen aan de banden met zijn volk door deze te verbreken. Integendeel.

Onze redding en ons bestaan zijn juist afhankelijk zijn van het feit dat "hun wetten zijn anders dan die van andere mensen." Ons volk is een van de oudste volkeren van de wereld en de nationale geschiedenis begint bij de Openbaring op Sinai, zo'n 3300 jaar geleden. In de loop van deze lange eeuwen heeft ons volk onder zeer gevarieerde omstandigheden, in de meeste verschillende tijden en op de meest verschillende plaatsen in de hele wereld geleefd. Willen we de essentiële elementen van de oorzaak en de grondslag van het bestaan van ons volk en zijn unieke kracht kunnen ontdekken, moeten we concluderen dat het niet zijn eigenaardige fysieke of mentale intrinsieke kenmerken, noch zijn tong, noch de zeden en gewoonten (in bredere zin), noch de zuiverheid van het volk [niet raciaal gezien, daar een ieder - ongeacht ras - door alle tijden heen middels gioer Joods kan worden].
Het essentiële element dat ons als "versnipperd en verspreid volk " verenigd en ons tot "één volk" maakt, ongeacht zijn gehele dispersie en ongeacht tijd, is de Tora en de mitswes. Dat is de Joodse manier van leven die in feite altijd door de eeuwen heen en op alle plaatsen hetzelfde is gebleven.

De conclusie is duidelijk en zonder twijfel: Het is de Tora en de mitswes dat ons volk onverwoestbaar op het wereldtoneel doen staan ten voorstaande van de moordpartijen en pogroms die gericht zijn ons fysiek te vernietigen. En ook ten voorstaande van de ideologische aanvallen van vreemde culturen die gericht zijn om ons geestelijk te vernietiging.

Bron: Chabad.org

©Jodendom-online 2010

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.