13 Ijar 5784 | 21 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Verband tussen Rosj Hasjana, Jom Kippoer en Soekkot
Publicatiedatum: maandag 02 september 2013 Auteur: Redactie | 1.831 keer gelezen
Eloel, Rosj Hasjana, Jom Kippoer, Soekkot, Tammoez-Av-Eloel, Redactie, Chesed, Sjmini Atseret/Simchat Torah »
Er bestaat een verband tussen Rosj Hasjana, Jom Kippoer en Soekkot. De eerste twee verbanden moet duidelijk zijn. Met Rosj Hasjana kom je tot inkeer en Hasjem oordeelt over je in de komende jaar en met Jom Kippoer kun je het oordeel eventueel – door genade van Hasjem – door je gebeden afwenden.

Het is best een interessant gegeven dat voorafgaande op Rosj Hasjana ook een connectie is tussen Tammoez, Av en Eloel. Uiteindelijk zullen we een gehele connectie van een lange periode zien waarin je alle gelegenheid krijgt om tot inkeer te komen. Waarom? Omdat in deze periode Hasjem, als een Koning die het land in gaat om zijn onderdanen te bezoeken, goed is te bereiken.

Zoals Eloel een maand van inkeer is, zo hebben wij tussen Rosj Hasjana en Jom Kippoer 10 dagen van tesjoeva'. Deze worden met Kol Nidre afgesloten. Deze tien dagen kun je opdelen onder: Twee dagen Rosj Hasjana (dat als een lange dag van 48 uur wordt gerekend) , 10e dag is Jom Kippoer en 7 tussendagen.

Met Rosj Hasjana staat de Sjofar centraal. In deze positie is G'd Rechter én Aanklager. Als je het geluidsfragment hoort, hoor je 4 verschillende tonen die samen 60 teqia vormen:

___________ --- _____________

___________ --- _____________

___________ --- _____________

 

___________ --------- _____________

___________ --------- _____________

___________ --------- _____________

 

___________ ------ ---------___________

___________ ------ ---------___________

___________ ------ ---------_________________________

 

___________---------------___________

___________---------------___________

___________---------------___________

Reden: de Tora lijkt niet duidelijk over welke noten er geblazen moeten worden om het gehuil na te kunnen bootsen. Vandaar de zoveel mogelijke varianten. Maar deze varianten van 60 teqia komen we tegen in het woord Soekka: samech-chaf-chaf; 60-20-20. Bij elkaar opgeteld zijn dit er 100. Deze 100 komt weer overeen met het Jom Kippoer offer. De offers worden tegenwoordig vervangen met onze 100 brachot.

1   |   2      »      
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.