22 Chesjwan 5785 | 23 november 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Woensdag Nationale Vastendag in verband met de Corona epidemie
Publicatiedatum: dinsdag 24 maart 2020 Auteur: Opperrabbijn Evers | 1.276 keer gelezen
Halacha, Opperrabbijn R. Evers, Corona »

Disclaimer: Alleen vasten als u zich sterk genoeg voelt. Bij enige zwakte raadt het opperrabbinaat af niet te vasten (bron)

As.woensdag de dag voor Rosj Chodesj Nisan, is door de Israëlische opperrabbijn David Lau uitgeroepen tot een nationale vastendag: “iedereen die in staat is om te vasten en geen gezondheidsproblemen heeft, moet minstens een halve dag vasten en davvenen (bidden) dat de corona-epidemie ophoudt. Kan men niet vasten, dan moet een Ta’aniet diboer op zich nemen, een dag waarop men zich onthoudt van onnodig praten [dat geen betrekking heeft op Torah en gebed]” [bron].

Rav Lau stelt, dat de situatie onhoudbaar is. Iedereen heeft het gevoel dat het verderf door de wereld waart en vernietigende krachten over ons zijn losgelaten. Ieder van ons moet zijn levensstijl analyseren en zijn gedrag verbeteren, zowel op het intermenselijke vlak als in onze relatie met het Opperwezen. Selichot (smeekgebeden) worden voorgedragen. Wij hopen dat Hasjeem (G’d) ons zal redden van alle kwaadaardige decreten.

Versterkend effect
Door te vasten versterken we het effect van het proces van inkeer en de gebeden tot vergiffenis. We laten zien dat we het serieus menen. We zijn zelfs bereid om eten en drinken te laten staan en ons alleen maar te concentreren op wat op deze dag belangrijk is: het herstellen van de bijzondere band die elk mens met G’d heeft. Bovendien lijken we door te vasten een beetje op Engelen die boven het begrip van zonde staan. Ook zij eten niet, drinken niet en genieten niet van andere lichamelijke aspecten. Volgens Maimonides helpt vasten bij het tot inkeer komen. Doordat het lichaam verzwakt door gebrek aan voedsel kunnen de spirituele kanten van de mens naar boven komen.

Omdat men gedurende een etmaal niet gebonden is aan de aardse aspecten van het bestaan kan men een onbevooroordeelde blik naar binnen werpen.

Wie vasten er? Niet iedereen is verplicht om te vasten. Pas vanaf de puberteit, 12-13 jaar, heeft men de verplichting om te vasten. Men begint al een paar jaar eerder. Zieken en zwangere vrouwen zijn in een aantal gevallen vrijge­steld. Eén van de basisprincipes van de Joodse wet luidt, dat het leven boven alles gaat, ook boven de meeste religieuze plichten. Wanneer er reden is om aan te nemen dat er gevaar voor iemands gezondheid bestaat, is men vrijgesteld van vasten. In veel gevallen gaat men hierbij op het advies af van een dokter en een Rabbijn. Het belangrijkste inhoudelijke aspect van een vastendag is overigens inkeer en herstel van de bijzondere band met de Schepper.


©Opperrabbijn R. Evers 2020

Copyright © 2020 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.