15 Niesan 5784 | 23 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Pad der Oprechten [Mesillat Yesharim] deel 1
Publicatiedatum: dinsdag 31 december 2013 Auteur: De redactie | 1.717 keer gelezen
Kabbalah, Redactie, Media_Halacha en Ethiek, Moessar [ethiek], Pad der Oprechten [Mesillat Yesharim], Hasjkove volgens de RaMCHaL »

Ik heb toestemming gekregen [van boven] om over alle zaken van het heilige Tora te vragen en te begrijpen. Zelfs de moeilijkste passages in de Zohar ..." [RaMCHaL].

De Mesillat Yesharim [Het pad der rechtvaardigen] is waarschijnlijk de meest populaire moessar [de traditionele Joodse spirituele discipline dat ons helpt de kwaliteiten van de ziel te cultiveren] werk in de Joodse literatuur.

Geschreven door Rabbi Mosje Chaim Luzzatto, ook wel bekend als de RaMCHaL, wordt Mesillat Yesharim bestudeerd in alle jesjives en wordt het beschouwd als de mooiste werk dat ooit is geschreven. Inderdaad, Rabbi Yisroel Salanter, oprichter van de Musar-beweging die de studie van dergelijke boeken over vroomheid onderricht, zei: "Alle klassieke werken van moessar, leren ons dat we G'd moeten vrezen. De Mesillat Yesharim vertelt ons hoe."

Steeds meer mensen beginnen te beseffen dat Rabbi Mosje Chaim Luzzatto een van de meest briljante denkers van de afgelopen eeuwen is. Zowel zijn diepte van denken als zijn systematische geest waren gevuld met belangrijke fundamentele inzichten. Dit is duidelijk in al zijn werken terug te lezen. Meer dan 200 jaar geleden, zo verklaarde Rabbi Elija, de beroemde Gaon van Wilno, dat Rabbi Mosje Chaim Luzzatto de meest diepgaande kennis van het Jodendom bezat wat een sterfelijk mens maar kon bereiken. Voorts verklaarde hij dat wanneer de RaMCHaL in zijn generatie geleefd zou hebben, dat hij - de heilige GRA - aan de voeten van de RaMCHaL hebben gezeten om van hem te lernen.

In les 1 van de sjioer die Rabbi Yosef Mizrachi geeft, geeft hij een uitgebreide introductie over de Mesillat Yesharim. Ook begint hij met hoofdstuk 1: het doel van de mens in deze wereld. Daarin wordt uitgelegd dat het grootste genot dat een mens kan meemaken, is het genieten van de grootheid van Hasjem. Dit genot is het grootste genot wat er maar bestaat. Dit genot zullen we pas in Olam Haba ondergaan. Dit wereld is slechts een voorbereiding op wat er gaat komen. Zoals Misjna Avot 4:16 leert: deze wereld is het voorportaal op de komende wereld. Vandaar dat Dawied Hamalech zegt in Tehilliem 73:28: “We'ani qirvat elokim li-tov... Maar wat mij betreft, de nabijheid van G'd is mijn goed..” Er is een goed wat ons scheid van Hasjem en dat zijn fysieke geneugten. Mesillat Yesharim leert ons hoe we die kunnen loslaten om ons aan Hasjem te kleven [deveikoet].

Het is niet noodzakelijk, maar mocht je mee willen lezen en lernen met de sjioeriem, kun je de Mesillat Yesharim hier [hebr-eng] of hier [eng] [mee]lezen.


©Jodendom-online 2013
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.