5 Niesan 5783 | 26 maart 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Ware geluk
Publicatiedatum: zaterdag 08 maart 2014 Auteur: Redactie | 1.953 keer gelezen
Redactie, Talmoed Tora, Moessar [ethiek], Mitswes [geboden] doen »
Wat zijn onze werkelijke motivaties om Hasjem wel of niet te dienen? Rav Dessler leert in Michtav M'Eliyahu dat deze vraag te beantwoorden is door een andere vraag te stellen: waarom zijn mensen wel of niet gelukkig?

Heel veel mensen denken dat materialisme zoals geld, kleding, auto's en dergelijke gelukkig maken. Mensen denken dat zij pas echt gelukkig zijn wanneer zij dus rijk zijn. Maar Rav Dessler zegt dat het tegendeel waar is. Ware geluk is alleen in de spiritualiteit te vinden.

De Gemara in Ketoebot 104 a leert dat de hoogste vorm van kedoesja, heiligheid, zich in de fysieke wereld manifesteert. Het was daarom ook R'Yehudah Hanasi, de rijkste man van zijn generatie, die de titel 'Rabbenoe Hakadosj' – onze heilige Leraar – verdiende. Waarom?

Ondanks zijn onnoemelijke rijkdom, was hij in staat om aan het einde van zijn leven te getuigen dat hij geen enkele persoonlijke plezier aan zijn rijkdom heeft gehad. De commentaren leggen uit dat Rabbenoe Hakadosj wel degelijk genoot van zijn enorme welvaart, maar er was geen sprake van persoonlijk genot dan enkel en alleen kiddoesj Hasjem, het heiligen van Hasjem. Dit is een genot dat die hoogste vorm van kedoesja in deze wereld tot stand brengt.

Daarom is ware geluk een leven dat volledig gewijd is aan Hasjem [Avodah Hasjem] en Kiddoesj Hasjem, het heiligen van Zijn Naam. Het zijn dus niet de mooie kleding, exclusieve diners, dure auto's of mooie gebouwen dat een mens gelukkig maakt. Zelfs niet de grootsheid van de Bejt Hamiqdasj en het brengen van de karbonot – offers. Zulke dingen zijn slechts de attributen die ons uitdagen om tot de essentie te komen van wie we zijn en waarom we zijn geschapen. Denk aan die mooie auto die je hebt gekocht. Is het voor jouw eigen ego of om mensen ermee te helpen?

Door dit te doen, komen we tot het besef dat ieder moment wanneer wij Hasjem dienen, het een waar feest is tot in de eeuwigheid.

Bron: Limud Yomi Deel II

 

©Jodendom-online 2014

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.