16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Onze Tehilliem [Psalmen] Vs. Tiliem [raketten] van Chamas
Publicatiedatum: vrijdag 01 augustus 2014 Auteur: Rabbijn prof. Efraim Sprecher | Vertaling: Devorah | 1.035 keer gelezen
Parasja, Chamas, Rabbi Sprecher, Raketaanvallen, Tehilliem/Psalmen, Operation Protective Edge »
Het is gewoon verbazingwekkend hoe de wekelijkse parasja en de haftara verwijzen naar de hedendaagse actualiteit. In de sidra Mattot draagt Mosje de IDF op om 12.000 soldaten te mobiliseren voor de oorlog tegen Midjan. In diezelfde week, mobiliseert de hedendaagse IDF 12.000 militairen voor de oorlog tegen Chamas. Voor deze grondoperatie in Gaza werd nogmaals 60.000 reservisten opgeroepen. Rasji zegt in Bamidbar/Num. 31:1 dat alle soldaten van de IDF taddiekiem[rechtvaardigen] waren. Inmiddels zijn wij meer dan 50 van onze kostbare en heilige soldaten aan het proces voor de vernietiging van de moorddadige tunnels van Chamas verloren.

Er staat een ongelofelijk vers in Tehilliem 74:20: "Habet labriet: kie mal'oe machasjakej-'erets n'ot chamas... Kijk naar het verbond, want de tunnels van de aarde zijn gevuld met chamas." Volgens de Kabbalah zijn de graven van deze gevallen militairen hun tunnels die direct naar G'ds Liefdevolle Omhelzing leiden voor in alle Eeuwigheid.

In de Haftara van sidra Mattot vraagt G'd aan Jirmijahoe [hoofdstuk 1]: "Wat zie je?" Hij antwoordde: "Ik zie een kokende pot."
Op diezelfde vrijdagavond voordat deze Haftara werd gelezen, meer dan 15 aanhangers van Chamas uit Silwan [Stad van David] en stormde de Diaspora Yeshiva binnen [red. de jesjive waar Rabbi Sprecher doceert]. Zij drongen de eetzaal op de Berg Sion binnen en vielen de studenten aan met stenen en betonnen blokken. De studenten begonnen terug te vechten door stoelen naar de Arabische relschoppers te gooien, maar zij slingerden ook een pot vol heet water en zelfs een pot met kokende Chollent naar de relschoppers. Nadat de pot Chollent werd gegooid, renden de Chamas-aanhangers weg. Wat een groot wonder vond er plaats in de Diaspora Yeshiva op de Sjabbat van deze Haftara!

De Hartara gaat verder. In Jirmijahoe 1:18 staat: "Vandaag heb Ik [G'd] voor jou een vestingstad en een ijzeren pilaar [Iron Dome] gemaakt... om tegen het gehele land te staan... zij zullen jou bestrijden, maar ze zullen niet in staat zijn jou te verslaan want Ik ben met je om jou te redden," zegt G'd.

Een hoge ambtenaar van Chamas werd geïnterviewd door CNN en werd gevraagd waarom zijn er meer dan 3000 geleid raketten afgevuurd op Israël terwijl er slechts 1 Israëlische burger door de raketten werd gedood.
De verslaggever vroeg: "Weten je mensen wel hoe zij moeten richten?" De Chamas ambtenaar antwoordde dat al hun raketten worden geleid en getest, en degenen die ze lanceren zijn experts, maar de G'd van de Joden stuurt ze uit koers.
De CNN verslaggever bleef vragen: "Als jullie begrijpen dat hun G'd hen beschermt, waarom blijven jullie raketten lanceren?” De Chamas terrorist antwoordde: "We gokken op het moment dat de Joden niet zo intens bidden waardoor hun G'd hen niet meer gunstig gestemd is."

De Iron Dome heeft vele raketten van Chamas uit de lucht geschoten. Sommige raketten die niet onderschept worden, komen op een mysterieuze wijze niet op de synagogen tot ontploffing. Dat is te wijten aan G'ds ongelofelijke wonderen, want onze Tehilliem neutraliseren Chamas' tiliem [raketten]!

©Rabbijn Prof. Efrayim Sprecher 2014

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.