12 Tammoez 5784 | 18 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Doorslaggevende reden van de zondvloed was stelen
Publicatiedatum: woensdag 29 oktober 2014 Auteur: Redactie | 2.346 keer gelezen
Parasja, Redactie, Geloof en vertrouwen in Hasjem, Arbeidsethos, Commercie en Rijkdom , Straf en Beloning, Moessar [ethiek], Aseret Hadibrot [Tien Geboden], Stelen »
"... Qets kol-basar ba' lifanaj-kie-mal'ah ha'arets chamas, mipnejhem... het einde van al het vlees is voor Mijn aangezicht gekomen, want de aarde is door hen gevuld met chamas - diefstal en fraude…" Bereesjiet 6:13. RaMBaN vraagt zich af waarom Hasjem diefstal en fraude als reden heeft gegeven voor de Malboel – Zondvloed, terwijl de immoraliteit en de losbandigheid [vers 12] – waar de mensen ook zich schuldig aan maakten – niet genoemd worden in de pasoek.

RaMbaN beantwoord zijn vraag naar aanleiding van de Gemara [Sanhedrin 198b] waarin staat dat de generatie van de Malboel veel overtredingen hebben begaan. Echter werd het oordeel specifiek verzegeld door chamas, diefstal en fraude. Diefstal en fraude zijn zonden die te rationaliseren zijn. Dit in tegenstelling tot immoraliteit losbandigheid. Bovendien is onrecht een kwaad, zowel in de richting naar G'd als naar de mensen, terwijl ontucht niet altijd schadelijk hoeft te zijn voor de andere persoon. Vandaar dat de straf voor diefstal en oplichting dus zwaar gestraft kan worden.

Iedere dag worden wij blootgesteld aan uitdagingen die beroep doen op onze eerlijkheid en integriteit. R'Yisrael Salanter leert in Iggeret Hamussar dat het complete acceptie van issoer w'cheter – verboden en toegestane activiteiten – in onze religieus leven helpt om niet te zondigen zoals voor Joden bijvoorbeeld aan de kasjroet te houden. Voor een vrome Jood is dat een 2e natuur. Hij griezelt al bij het idee om vlees met een kaassausje te eten. Voor ons is het onbegrijpelijk dat mensen dit lekker vinden. Echter in de zakenwereld of wanneer we dagelijks met geldzaken te maken krijgen, is juist het tegenovergestelde het geval. Meeste mensen hebben helemaal niet in de gaten dat zij zich schuldig maken aan diefstal en oplichting. Sterker, de meeste mensen zullen zich niet eens bezighouden met de mogelijkheid dat ze betrokken kunnen zijn bij een frauduleuze praktijk, totdat iemand ze be[aan]klaagt.
En zelfs dan zullen ze iedere vorm van de regeling benutten en gedurfde argument aanwenden om zich te vrij te spreken.

Pagina index:
Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.