12 Tammoez 5784 | 18 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Tisja beAv uitleg en voorschriften
Publicatiedatum: maandag 16 april 2007 Auteur: Samengesteld door Rabbijn Shraga Simmons van Jesjiwa Aish HaTorah | 3.960 keer gelezen
Tisja Be'av, De Misjkan en de Bejt Hamiqdasj »

 Op Tisj'a BeAv gebeurden er vijf nationale rampen:

  1. In de tijd van Mosjé Rabbeinoe (onze leraar Mozes), accepteerden de Joden in de woestijn de schandalige lasterpraat van de 12 spionnen, en het vonnis werd over hen geveld dat hen verbood het Land Israël binnen te gaan (in het jaar 1312 vdGJ - [voor de Gewone Jaartelling]).
  2. De Eerste Tempel werd verwoest door de Babyloniërs, onder leiding van Neboechadnetsar. 100.000 Joden werden afgeslacht en mijloenen in ballingschap gedeporteerd (586 vdGJ).
  3. De Tweede Tempel werd verwoest door de Romeinen, onder leiding van Titus. Ongeveer twee miljoen Joden kwamen daarbij om en nog ongeveer een miljoen werd verbannen (70 ndGJ).
  4. De Bar Kochba opstand werd neergeslagen door de Romeinse Keizer Hadrianus. De stad Betar - de laatste vesting waar de Joden hadden standgehouden - werd veroverd en verwoest. Meer de 100.000 Joden werden afgeslacht (135 ndGJ).
  5. Het Tempelplein en zijn omgeving werden omgeploegd door de Romeinse generaal Turnus Rufus. Jeruzalem werd herbouwd als een heidense stad - het kreeg een nieuwe naam: Aelia Capitolina - en de toegang daartoe was de Joden verboden. Er gebeurden nog vele andere ongelukken en rampen in de Joodse geschiedenis op de Negende Av, waaronder:
  6. Paus Urbanus II riep op tot de eerste kruistocht. Daarbij werden tienduizenden Joden gedood en vele Joodse gemeenschappen vernietigd.
  7. De Spaanse Inquisitie bereikte zijn hoogtepunt met de verdrijving van de Joden uit Spanje op Tisj'a BeAv 1492.
  8. De Eerste Wereldoorlog brak uit op Tisj'a BeAv in 1914, toen Rusland aan Duitsland de oorlog verklaarde. De Duitse rancune over deze oorlog was de aanleiding voor de Holocaust.
  9. Op Tisj'a BeAv begon de deportatie van de Joden uit het Warsja Getto.
Pagina index:
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.