22 Tammoez 5780 | 14 juli 2020
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Wat is lasjon hara en wat moet ik doen?
Publicatiedatum: dinsdag 02 december 2014 Auteur: Redactie | 676 keer gelezen
Lasjon Hara [kwaadsprekerij], Moessar [ethiek] »
Lasjon hara betekent letterlijk 'kwade tong'. De Tora leert dat er 3 vormen van lasjon hara bestaat:
1. de klassieke lasjon hara. Wat men zegt is waar, maar het is lasterlijk.
2. Motsi Sjem Ra - een slechte naam voortbrengen - is lastering door middel van een leugen.
3. Dan hebben we nog rechiloet - praatjes maker - iemand vertellen wat de ander over hem zei.
Al deze 3 vormen zijn verboden. Het is niet toegestaan om ze te spreken, noch ernaar te luisteren, noch deze te geloven. Alleen in hele specifieke situaties wanneer er sprake is van gevaar voor verlies of schade. Echter moet je er voor uitkijken deze specifieke situaties niet verkeerd in te schatten of te misbruiken!

Lasjon hara vernietigt vriendschappen, zorgen voor faillissementen, beëindigt huwelijken en verkort het leven. De Talmoed leert ons namelijk dat wij, het Joodse volk, in balling zijn geraakt als gevolg van lasjon hara [Yoma 9b en Gittin 57b].

Er kunnen maar liefst 17 verboden en 14 positieve geboden geschonden worden wanneer mensen naar lasjon hara luisteren of zelf uitspreken. Hier noemen we enkele.
"Jij zal niet als een achterklapper onder jouw volk bevinden" [Wajjiqra/Lev. 19:16], "Jij zal geen vals gerucht verspreiden" [Sjmot/Ex. 23: 1], "Jij zal mijn Naam niet ontheiligen” [Wajjiqra/Lev.22:32].
Voorbeelden van positieve geboden die kunnen worden geschonden zijn: "Heb je naaste lief als jezelf" [Wajjiqra/Lev. 19:18], "In gerechtigheid zal jij je tot jouw naaste richten" [Wajjiqra/Lev. 19:15], "Voor Hasjem Jouw G'd zal jij vrezen" [Dwariem/Deut. 10:20] en "Loop in Zijn wegen" [Dwariem/Deut. 28:9].

Als je echt om deze wereld geeft, de mensheid, de ecosystemen, armoede, gezondheid, onderwijs, het perfectioneren van de wereld, geluk voor anderen, zelf blij zijn, dan begint dit bij jouw mond. Dat doe je door sjmirat halasjon, het bewaken van jouw tong. Hasjem verlangt ernaar dat mensen samen in vrede en in eenheid kunnen leven. De wetten van sjmirat halasjon is volgens de Tora de manier om deze te bereiken. Wanneer mensen niet meer zouden roddelen, lasteren, verdeeldheid zaaien, woede uiten, dan zou de wereld automatisch drastisch verbeteren. Zowel je eigen leven als die van de ander.

Wij leven in een tijd waar onmiddellijke voldoening geboden is. Daarom willen mensen ook de direct de effecten van spiritualiteit ervaren. Mensen zoeken een directe communicatie met G'd en willen een gevoel van G'ddelijkheid ervaren. Echter kun je G'ddelijke kennis en spiritualiteit alleen ontvangen door dag en nacht aan jezelf te werken.

Begin daarom met sjmirat halasjon. Wees dus voorzichtig met wat er uit je mond komt. Als je hier goed in oefent, zal je dichter tot Hasjem komen. Het zal jouw relatie tussen jou en Hasjem, jouw familie, vrienden, kennissen, collega's alleen maar verbeteren.

Bron: Facebook van Rabbi Yossi Mizrachi

©Rabbi Yossi Mizrachi 2014

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.