14 Chesjwan 5782 | 20 oktober 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Zorgen
Publicatiedatum: vrijdag 27 februari 2015 Auteur: Rabbi Yosef Mizrachi | Vertaald door Deovrah | 995 keer gelezen
Lijden, Moessar [ethiek] »
"Wanneer iemand een zorg draagt in zijn hart, laat het weten aan anderen” [Misjle/Spr. 12:25; Yoma 75a].

Veel mensen zijn erg terughoudend om hun pijnlijke gevoelens met andere te delen. Zij willen andere mensen niet met hun problemen belasten of zij schamen zich om hun gedachten en gevoelens bekent te maken. Het Schrift en de Talmoed pleiten er juist voor om jouw problemen te ventileren.

Rabbi Elimelech van Lizensk verklaarde: "Men moet regelmatig een mentor of een vertrouwde vriend betrekken in al zijn verkeerde gedachten en gevoelens die hij ervaart ... en dit is een ongeëvenaarde methode [voor een goede afloop]."

Het belang van het delen van onze problematische gedachten, gevoelens en handelingen met een andere persoon is van onschatbare waarde. Ten eerste: we onderdrukken onze ware gevoelens niet meer waardoor ook eerlijker worden tegen onszelf. Ten tweede, door met iemand anders onze problemen op te helderden, kunnen we meer inzicht in onze problemen krijgen en er zelfs oplossingen voor vinden. Ten derde leren wij ons probleem vanuit een niet-vooringenomen perspectief te benaderen. De luisteraar kan van zijn kan namelijk een veel objectiever oordeel geven.

Rabbi Elimelech beveelt daarom aan om regelmatig dergelijke uitwisseling van gedachten te doen. Lastige gedachten en gevoelens mogen namelijk niet ophopen. Niet alleen omdat ze uiteindelijk overweldigend worden, maar ook omdat ze gaan etteren, waardoor ze nog ernstiger worden en dus moeilijker te elimineren zijn.

Bron: Facebookpagina van Rabbi Yosef Mizrachi

©Rabbi Yosef Mizrachi 2015

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.