16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Wat is de Ajin Hara - Het Boze Oog
Publicatiedatum: dinsdag 19 mei 2015 Auteur: Redactie | 1.628 keer gelezen
Kabbalah, Redactie, Talmoed Tora, Lijden, Media_Halacha en Ethiek, Media_levensbeschouwing, Moessar [ethiek] »

Afbeelding: Visual Torah

Ajin Hara' – het Boze Oog - is de veroorzaker van ziekten [Rav], armoede, ruzies en zelfs de dood. 99% van de sterftegevallen wereldwijd worden veroorzaakt door de Ajin Hara' [Bava Metzia 107b]! Slechts 1% van de mensen sterven aan een natuurlijke dood. Wat is dat toch die Ajin Hara?

Het Boze Oog is een kracht dat realiteit is en geen bijgeloof. Het wordt verschillende keren in de Talmoed [zoals Berachot 20a; 55b], Moessar- en Kabbalistische werken genoemd. Ook in de Tora zijn er verwijzingen naar Ajin Hara. Zo 'gaf' Sarah Hagar een Ajin Hara, waardoor haar eerste zwangerschap een miskraam werd [RaSJi op Bereesjiet/Gen. 16:5]. Ja'akov waarschuwde zijn zonen dat zij niet samen gezien moesten worden, zodat zij geen Ajin Hara konden oplopen [RaSJi op Bereesjiet 42:5]. Een ander voorbeeld is Sja'oel Hamelech's jaloezie op de toekomstige koning Dawied, die wordt gecrediteerd met een grotere militaire bekwaamheid en "geeft" hem vervolgens een Ajin Hara [Sjmoe'el I 18:9]. De Talmoed citeert Rabbi Yochanan: "Ik ben een afstammeling van Joseef over wie Ajin Hara geen controle had." Joseef weigerde namelijk op de avances van Potifar's vrouw in te gaan en begeerde dus niet wat niet van hem was. Hierdoor werd hij – met ál zijn nakomelingen door de geschiedenis heen – voor altijd immuun voor de gevolgen van het boze oog [Berachot 20a].

Iedere ochtend tijdens de ochtendbrachot – ochtend zegeningen – vragen wij om bescherming tegen de Ajin Hara. Ook vragen wij tijdens de nabrachot, die wij na onze dagelijkse Tehilliem opzeggen, eveneens bescherming tegen Ajin Hara. Pirke Avot hoofdstuk 5 vertelt wie een Ajin Hara bezitten. En zo zijn er talloze andere voorbeelden waar over de Ajin Hara wordt gesproken. Dus zoals sommige stellen dat Ajin Hara een volkslegende is, is zeer onjuist.

 

Pagina index:
Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.