1 Niesan 5783 | 23 maart 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Breng jouw last bij Hasjem
Publicatiedatum: woensdag 20 mei 2015 Auteur: Redactie | 1.434 keer gelezen
Redactie, Lijden, Moessar [ethiek], Tehilliem/Psalmen »

“Hasjelech 'al hasjem jehavcha wehoe' jechalkelecha... Breng jouw last bij Hasjem, en Hij zal jou ondersteunen...” [pasoek 23].

Iedereen in de wereld heeft lasten. De ene heeft het zwaarder dan de ander. Sommige hebben een hele sterke kracht van binnenuit waardoor zij die last kunnen dragen. Sommige hebben de bekwaamheid geleerd om die last te kunnen dragen.

Vaak spreken we niet van een last, maar meerdere lasten. Hoe vaak zeggen we niet dat alles tegelijk op ons bordje komt?

Het advies is de lasten niet in je eentje te dragen. Het is zelfs onmogelijk om alles alleen te dragen. Daarom kunnen we onze lasten brengen bij onze Schepper en de Handhaver van deze wereld. Wij mogen de hele last van onze problemen bij Hem brengen. Wanneer je dit doet, zal je een een vorm opluchting ervaren. Dit doe je door voor te stellen dat je letterlijk een zwaar gewicht van last – van bijvoorbeeld aardewerk - op je schouders draagt. Het weegt meer dan je kan dragen en je laat het bijna vallen. Je bent nerveus, want als je het laat vallen, dan valt alles stuk. Nu kun je de last even neerzetten om tot adem te komen. Dit heeft een kalmerend effect op je lichaam, maar het zend ook een ontspannende boodschap naar jouw hersenen. Als je dit nog een keer voorstelt en je slaakt een zucht van verlichting en je doet dit nog een keer [minstens 10 keer], dan zal je iedere keer een groot gevoel van opluchting van top tot teen ervaren.

Na deze oefening krijg je het gevoel dat je de zwaarste emotionele lasten hebt gebracht bij Hasjem. Voel en ervaar een dankbaarheid naar Hem toe, dat Hij je van je lasten heeft verlost. Blijf deze pasoek vervolgens herhalen [“Hasjelech 'al hasjem jehavcha wehoe' jechalkelecha... Breng jouw last bij Hasjem, en Hij zal jou ondersteunen...”] waardoor deze pasoek een onderdeel wordt van je dagelijks denken! De rust en de serene gevoelens zullen je tweede natuur worden. Dit maakt ke spiritueel en emotioneel sterker, wat ten goede zal zijn van je gezondheid. Hasjem vraagt het je jouw lasten te dragen. Weiger dit niet! De eerste stap is geloven dat Hij jouw stress kan verlagen en de tweede stap is gemotiveerd genoeg zijn dat dit een hoge prioriteit in je leven wordt. Analyseer je doen en laten en stel prioriteiten. Maak Tora- en moessarstudie een groot onderdeel van je leven!

Bron: Growth Through Tehillim van Rabbi Zelig Pliskin

©Jodendom-online 2015

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.