13 Aw 5782 | 10 augustus 2022
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Tekenen van nederigheid
Publicatiedatum: woensdag 12 augustus 2015 Auteur: Redactie | 1.306 keer gelezen
Redactie, Tesjoeva [Inkeer], Moessar [ethiek], Arrogantie en nederigheid »

© Afbeelding Bane Of Your Resistance

Niemand in de gehele menselijke geschiedenis is zo nederig geweest als Mosje Rabbenoe. Wanneer iemand nederig is, dan is er in zijn persoonlijkheid voldoende ruimte voor Hasjem. Wanneer je arrogant bent, ben je zo opgeblazen, dat er lerttelijk geen ruimte meer in je leven bestaat voor Hasjem.
Daarom wordt er verschillende keren in de Tora aangegeven dat Hasjem hekel heeft aan arrogantie. De tegenovergestelde van arrogantie is dus nederigheid.

Er bestaan meerdere tekenen van nederigheid. Een aantal tekenen zijn de volgende [hier heb je weer andere tekenen].

Als iemand jou onrecht heeft aangedaan en je hebt de macht om wraak te nemen, getuigt het van nederigheid wanneer je geen wraak neemt. Dit zoals er staat geschreven: "Zeg niet: 'terwijl hij mij dit aandeed, zal ik hem aandoen'; Ik zal de mens vergelden naar zijn daden".

Wanneer je een hele moeilijke tijd doormaakt, maar Hasjem's oordeel met liefde en nederigheid accepteert, wetende dat een of ander manier je dit verdiend hebt [zie hiervoor Emoenah en Bitachon]. Zoals Amos Hanavi zei: "De wijze zal op dat moment zwijgen" [zoals Aharon dit deed toen zijn zonen werden gedood omdat zij vreemd vuur hadden gebruikt].

Ook al wordt je door andere mensen op handen gedragen, je moet jezelf aanleren om nederigheid te blijven. Zoals we in Bereesjiet [Genesis] kunnen lezen hoe Avraham Avinoe - die de Prins van G'd werd genoemd – geëerd werd, maar wel boog voor de Chittieten van Chevron.

Als je veel bereikt in rijkdom, macht of in intellect, moet je nederig blijven en je blijven gedragen als voorheen. Zoals Sjlomo Hamelech al zei: "de geest van de heerser stijgt op jou,verlaat je plaats niet." Met andere woorden, wanneer je geëerd wordt door iemand met de positie als van een koning, blijf dan in de positie van nederigheid.

Wanneer je in de positie komt dat je moet lijden, dan moet je direct tesjoeva doen voor je slechte daden en deze niet uitstellen doordat je hoogmoedig bent. Want toen Ezra de voormalige ballingen uit Bavel bestrafte, deden zij direct tesjoeva.

Wanneer je oprecht bescheiden bent, dan deel jij je bezittingen met andere mensen. Jij mag je jezelf niet waardig genoeg voelen om van deze weelde te kunnen genieten, terwijl er andere mensen zijn die in ontberingen leven. Zoals Avraham Avinoe zei: "Ik en stof en as". Ook hij deelde zijn rijkdom vrijgevig met anderen.

Bron: Signs of Humility van Rabbi Mizrachi

©Jodendom-online 2015

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.