17 Niesan 5784 | 25 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Soms moet je kunnen ontvangen
Publicatiedatum: maandag 12 oktober 2015 Auteur: Rabbijn H. Groenewoudt | 2.564 keer gelezen
Chesed, Tsedaka [geven aan een goed doel], Rabbijn Groenewoudt »

Wij kennen veel soorten liefdadigheid. Maar voor allen geldt dat je er twee partijen voor nodig hebt. De gevers en de ontvangers. Gevers willen we eigenlijk allemaal wel zijn. We geven graag. Geld, tijd, aandacht, we zijn uiteindelijk goede mensen die weten dat G'd dit van ons verwacht. De medemens als lijdend voorwerp van onze drang tot goeddoen.

Maar in een mensenleven zijn er ook momenten dat je aan de ontvangende kant staat. Onvermijdelijk en bijna genadeloos wordt er van je verwacht open voor ontvangst te staan met alle goede bedoelingen. Dat is niet altijd makkelijk en kan soms de moeilijke situatie waarin je bent terecht gekomen vermoeilijken. Zoals het bekende liedje zegt: 'het is goed bedoeld in het algemeen, maar... laat u maar meneer, het hoeft niet meer'. En toch is dat niet correct. De Torah (Deut. 15:11) voorspelt al dat er altijd arme mensen zullen blijven. Er zullen altijd mannen en vrouwen zijn die onze hulp nodig hebben. Die mensen vervullen dus een rol. Zij stellen ons in staat om goed te doen.

Onlangs zat ik zelf in zo een positie. Velen wilden helpen, schoten toe om mij bij te staan. Eerst voelde ik mij opgelaten. Dat had ìk toch niet nodig? Maar toen ik mij er bij neerlegde en hen toestond mij te helpen, begreep ik dat ik niet alleen liefdadigheid toebedeeld kreeg maar zelf ook liefdadigheid deed door een ander in staat te stellen iets goed te doen.

De wereld zit ingewikkelder in elkaar dan je denkt. Soms is de ontvanger een gever en de gever eigenlijk de ontvanger. Beide rollen horen bij de wereld die de Gever geschapen heeft. Wij vervullen met liefde onze rol, welke die ook is.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Rond de Bron nummer 60 2015/5276

© 2015

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.